18°C
Mostar 22°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C

09.03.2024 / 10:09 Svijet - Osveta

Ukrajina izvršila masovni napad dronovima na Rusiju

Ukrajina izvršila masovni napad dronovima na Rusiju
Ruski gradovi Taganrog i Kursk napadnuti su dronovima u noći s 8. na 9. mart. Zrakoplovna kompanija Beriev u Taganrogu je oštećena.

Lokalno stanovništvo prijavilo je veliki broj dronova na nebu iznad Taganroga. Ljudi su čuli najmanje pet eksplozija. Osim toga, reagirali su sistemi protivzračne odbrane.

Napad dronova trajao je više od sat vremena. Vasilij Golubev, guverner ruske Rostovske oblasti je napad nazvao "velikim" i rekao da ga je odbila ruska protuzračna odbrana.

Rekao je da je povrijeđen djelatnik Ministarstva za vanredne situacije koji je učestvovao u akciji pružanja pomoći na terenu. Prevezen je u bolnicu, a život mu više nije u opasnosti.

Lokalni Telegram kanali objavili su da je firma Beriev Aircraft Company jednim dijelom oštećena.

Roman Starovoit, guverner ruske Kurske oblasti je napomenuo da su krhotine bespilotne letjelice oborene u Kursku pale na krov poliklinike. Pacijenti na odjelu intenzivne njege obližnje bolnice evakuirani su zbog opasnosti od eksplozije.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je da je 47 dronova navodno presretnuto i uništeno iznad ruskih oblasti tokom noći: jedna iznad oblasti Belgorod, dvije iznad oblasti Kursk, tri iznad oblasti Volgograd i 41 iznad oblasti Rostov.

Ruski vojni blogeri izjavili su da je cilj velikog napada UAV-a u Taganrogu bila kompanija Beriev Aircraft Company, koja proizvodi amfibijske avion Be-200. Osim toga, A-50 ruskog dalekometnog radarske avijacije za otkrivanje trenutno je na popravku u radionicama tvornice, jer je prethodno oštećen u napadu dronom.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo