7°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

06.03.2024 / 16:54 Svijet - SAD protiv

Izrael odobrio gradnju 3400 novih naselja na Zapadnoj obali

Izrael odobrio gradnju 3400 novih naselja na Zapadnoj obali
Foto: Arhiv
Izraelska vlada odobrila je planove za više od 3400 novih židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali. Oko 70% domova bit će izgrađeno u Maale Adumimu, istočno od Jeruzalema, a ostatak u obližnjem Kedaru i Efratu, južno od Betlehema.

Ministar je rekao da je izgradnja odgovor na palestinski napad blizu Maale Adumima prije dvije sedmice u kojem je poginula jedna osoba, a dvije su teško povrijeđene. Palestinske vlasti osudile su planove, koji su navodno prvi takvi odobreni od juni 2023.

Izrael je izgradio oko 160 naselja u kojima živi oko 700.000 Židova otkako je okupirao Zapadnu obalu i istočni Jeruzalem, zemlju koju Palestinci žele kao dio buduće države, u bliskoistočnom ratu 1967. godine.

Velika većina međunarodne zajednice smatra naselja nezakonitima prema međunarodnom pravu, iako Izrael to osporava. Izraelske novine Haaretz objavile su da je Visoki odbor za planiranje civilne uprave, tijelo koje provodi politiku izraelske vlade na Zapadnoj obali, danas objavio planove za razvoj 3476 kuća za doseljenike, od kojih 2452 u Maale Adumimu, 694 u Efratu i 330 u Kedaru.

Ministar finansija Bezalel Smotrich, krajnje desničarski političar koji nadgleda civilnu upravu, rekao je nakon sastanka da je ukupno 18.515 domova u naseljima na Zapadnoj obali odobreno tokom prošle godine.

"Neprijatelji nam pokušavaju nauditi i oslabiti nas, ali mi ćemo nastaviti graditi i biti izgrađeni u ovoj zemlji", napisao je na platformi X.

Na ove je planove odgovorila izraelska organizacija za borbu protiv naseljavanja Peace Now: "Umjesto da gradi budućnost nade, mira i sigurnosti, izraelska vlada utire put našem uništenju."

Dodali su da će ovi projekti imati negativan utjecaj na mogućnost dvodržavnog rješenja izraelsko-palestinskog sukoba.

Ministarstvo vanjskih poslova palestinskih vlasti sa sjedištem na Zapadnoj obali osudilo je i nove planove i izjave Smotricha.

"Nagodba je ništavna i nelegitimna od samog početka, predstavlja izričit poziv na nastavak spirale nasilja i ratova", stoji u saopćenju.

Američki državni tajnik Antony Blinken izrazio je razočaranje ovom odlukom i iznenadio mnoge promatrače izjavom da SAD smatra naselja nezakonitima, vraćajući se na stav koji je poništila administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa 2019.

"Dugogodišnja američka politika pod republikanskom i demokratskom administracijom bila je da su nova naselja kontraproduktivna za postizanje trajnog mira", rekao je novinarima u Argentini.

"Ona također nisu u skladu s međunarodnim pravom. Naša administracija čvrsto se protivi širenju naselja. I po našem mišljenju, to samo slabi, a ne jača, sigurnost Izraela."

(Vijesti.ba / HINA)

Izdvajamo