06.03.2024 / 10:21 Sport - Nema snijega

Pogledajte kako Kranjska Gora izgleda pred utrke Svjetskog kupa za vikend

Pogledajte kako Kranjska Gora izgleda pred utrke Svjetskog kupa za vikend
Foto: X

Kultno slovensko skijalište Kranjska Gora već decenijama dočekuje najbolje svjetske skijaše, ali situacija kao ovog marta se ne pamti.

Zbog nedostatka snijega, FIS je već potvrdio da je subotnji veleslalom otkazan, dok je jako upitno i održavanje nedjeljnog slaloma.

Razlog su previsoke temperature ove godine, velika vlažnost zraka te kiša. Vrijeme primjerenije ranoj jeseni ili proljeću, a ne zimi, čini ovu sezonu alpskog skijanja noćnom morom za organizatore.

Na Kranjskoj Gori je 7 stepeni i pada kiša, a očekuje se da se temperature popne i do 10 stepeni. Naravno, u takvim uvjetima nema nimalo prirodnog snijega, što se u ovom dijelu Slovenije ne pamti tokom zime.

Tu ne može pomoći ni umjetni snijeg jer on može biti tek dodatak prirodnom, a ne temelj za održavanje takmičenja.

Organizatori se sada nadaju da će se ostvariti prognoza za nedjelju o ledenoj kiši i značajnom padu temperature, pa da barem uspiju održati slalom.

Nakon Kranjske Gore skijašima je preostala završnica u austrijskom Saalbachu u sve četiri discipline; slalomu, veleslalomu, superveleslalomu i spustu. Skijašice su pak ovog vikenda u švedskom Areu, gdje će voziti također veleslalom i slalom, ali tamo ima snijega.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo