13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

12.06.2024 / 10:26 Sport - Već se izvinjavao zbog nje...

Papa ponovo izgovorio vulgarnu riječ za LGBT osobe

Papa ponovo izgovorio vulgarnu riječ za LGBT osobe
Foto: X
Papa Franjo je ponovno upotrijebio uvredljivu riječ za osobe homoseksualnog opredjeljenja, objavila je novinska agencija ANSA.

Talijanski mediji pripisali su Papi riječ "frociaggine", vulgarnog izraza na italijanskom jeziku koji se ugrubo prevodi kao "pe*erluk", kada se 20. maja iza zatvorenih vrata sastao s talijanskim biskupima.

Prema ANSA-i, Franjo je danas ponovio tu riječ na susretu s rimskim biskupima, rekavši da "se pe*erluk osjeti u zraku u Vatikanu" i da bi bilo bolje da se mladićima homoseksualnih sklonosti ne dopusti ulazak u sjemenište.

Zamoljen za komentar te vijesti, vatikanski ured za medije uputio je na saopštenje sa sastanka u kojem se kaže da je Papa ponovio potrebu da se prigrle gay ljudi u Crkvi, ali da se zadrži oprez prema njima kad postaju sjemeništarci.

Nakon što je pogrdan izraz za gay osobe upotrijebio prvi put, novine Corriere della Sera citirale su anonimne biskupe koji su bili u prostoriji i sugerisali da Papa, kao Argentinac, možda nije shvatio da je talijanski izraz koji je upotrijebio uvredljiv. On se zbog toga svejedno izvinio svima koje je uvrijedio, ali je nedugo kasnije ponovio istu riječ.

Franjo (87) je tokom svoga 11-godišnjeg pontifikata zauzimao otvoreniji pristup LGBT zajednici.

Na početku svog papinstva 2013. je rekao: "Ako je osoba gay i traži Boga i ima dobru volju, ko sam ja da sudim?" i prošle je godine dopustio svećenicima da blagoslivljaju istospolne parove, što je izazvalo otpor konzervativnog svećenstva.

Neki vatikanski promatrači kažu da mu posljednji potezi podrivaju autoritet i otvaraju pitanja o njegovim stvarnim uvjerenjima i reformama koje je imao na umu za Crkvu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo