05.03.2024 / 08:41 Svijet - Izvještaj vlade

Kina potiče rađanje djece, unapređuje penzioni sistem

Kina potiče rađanje djece, unapređuje penzioni sistem
Foto: Johannes Neudecker/DPA
Kina će poboljšati politike koje podupiru rađanje, navodi se u službenom vladinom izvještaju u utorak, u kojem se detaljno planiraju i podrška rastućoj starijoj populaciji povećanjem naknada i osnovnih penzija te poticanjem privatnog penzionog sistema.

Kina će "raditi na društvu koje pogoduje rađanju djece i promicati dugoročni uravnoteženi razvoj stanovništva", stoji u izvještaju vlade.

Razvit će "sistem brige o djeci u javnom interesu" kako bi se smanjili troškovi rađanja, roditeljstva i obrazovanja, dodaje se.

Demografski pad u Kini velikim je dijelom rezultat politike jednog djeteta nametnute između 1980. i 2015. Od 2021. parovima je dopušteno imati do troje djece.

Međutim, sve veći broj žena odlučuje se ne imati djecu zbog visokih troškova brige o djeci ili nespremnosti da se udaju ili stave svoju karijeru na čekanje, a rodna diskriminacija i dalje postoji u kineskom društvu.

Vlasti su već pokušale uvesti mjere za poticanje rađanja djece, uključujući produženje rodiljnog dopusta, finansijske i porezne olakšice za rađanje djece, kao i stambene subvencije.

Kina je svejedno jedno od najskupljih mjesta na svijetu za odgoj djeteta u odnosu na BDP po glavi stanovnika, procijenio je istaknuti kineski think tank u februaru, detaljno iznoseći nužne gubitke žene ako želi roditi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo