04.03.2024 / 22:07 Svijet - Istraživanje

Britanski laburisti uoči izbora duplo popularniji od konzervativaca

Britanski laburisti uoči izbora duplo popularniji od konzervativaca
Foto: Agencije
Podrška za britansku vladajuću Konzervativnu stranku pala je na najniže nivoe u više od četiri desetljeća, po rezultatima ispitivanja javnog mnijenja uoči izbora koji se očekuju u drugoj polovici godine.

Ispitivanje Ipsosa pokazalo je da je konzervativce, koji su na vlasti 14 godina, potkraj februara podržavalo 20 posto birača, sedam postotnih bodova manje u odnosu prema mjesec dana prije, a opozicione laburiste 47 posto.

Konzervativci su prema tome najnepopularniji od barem 1978., kada je Ipsos počeo redovno pratiti popularnost glavnih britanskih stranaka. Podrška za konzervativce otprilike jednako niska bila je 1994. kada je iznosila 22 posto. Tada je premijer bio John Major. To je bilo tri godine prije nego je stranka doživjela najteži porast na izborima u gotovo stotinu godina.

"Historijske usporedbe i dalje izgledaju zlokobno za Rishija Sunaka i konzervativce", rekao je Gideon Skinner, direktor političkih istraživanja pri Ipsosu. Premijer Sunak rekao je kako očekuje da će sazvati opće izbore u drugoj polovici godine, ali nije rekao kada. Ipsos je ispitivanje proveo na 1004 odraslih u Britaniji putem telefona od 21. do 28. februara, prenosi Hina.

Pad podrške za konzervativce uslijedio je nakon teškog početka godine za Sunaka. Britanija je potkraj godine ušla u recesiju. U međuvremenu, još je jedan bivši konzervativni ministar najavio da će napustiti parlament. Paul Scully, bivši ministar tehnologije, rekao je da će napustiti parlament kada dođu izbori.  

"Stranka se zbog podjela pogubila", rekao je. "Potrebna joj je vizija povrh upravljanja krizama koja bi mogla privući veći dio biračkog tijela."


(Vijesti.ba)

Izdvajamo