04.03.2024 / 08:31 Svijet - Islamabad

Pakistanski poslanici ponovo izabrali Shehbaza Sharfifa za premijera

Pakistanski poslanici ponovo izabrali Shehbaza Sharfifa za premijera
Foto: Agencije

Poslanici pakistanske Narodne skupštine izabrali su Shehbaza Sharifa za premijera zemlje, nakon što su saveznici zatvorenog bivšeg premijera Imrana Khana u parlamentu galamili u znak protesta, kritikujući navodno lažiranje na prošlomjesečnim izborima.

Sharif je obavljao istu funkciju od aprila 2022. do augusta 2023. godine i mlađi je brat trostrukog premijera Nawaza Sharifa.

Khan trenutno služi zatvorske kazne u više slučajeva i zabranjeno mu je tražiti ili obavljati dužnost. Sharif ga je zamijenio na mjestu premijera nakon njegovog svrgavanja u glasanju o nepovjerenju u parlamentu u aprilu 2022.

Nakon nekoliko dana pregovora, Sharifova stranka Pakistanske muslimanske lige i njegove pristalice formirali su savez nakon izbora 8. februara, koji su bili zasjenjeni militantnim nasiljem, gašenjem mobilnih telefona širom zemlje, Khanovim isključenjem iz glasanja i neuobičajenim kašnjenjem u objavili rezultata.

Vlasti su saopćile da je prekid komunikacija neophodan kako bi se izbjegli napadi na kandidate i snage sigurnosti.

Odgađanje je, međutim, izazvalo kritike Khanove stranke, koja insistira da je glasanje bilo namješteno kako bi se spriječilo da dobije većinu. Stranka tvrdi kako ima dokaze da je njena pobjeda "ukradena tokom prebrojavanja glasova", optužbu koju Izborna komisija negira.

Sharif je, u svom govoru o prihvatanju u parlamentu u nedjelju, rekao: "Bili smo podvrgnuti političkoj viktimizaciji u prošlosti, ali se nikada nismo osvetili."

Ne imenujući Khana, kazao je da je prethodni čelnik zatvorio brojne političke suparnike, među kojima njega i njegovog saveznika Asifa Alija Zardarija.

Također je optužio Khanove pristalice da su napali vojne objekte dok su protestirali zbog njegovog svrgavanja 2022. godine, dodajući da će sada parlament i sudovi odlučiti da li oni koji su umiješani u napade na vojna postrojenja zaslužuju pomilovanje.

Držeći Khanove portrete, neki poslanici su stajali ispred Sharifa kada je počeo svoj govor, uzvikujući "kradljivac glasova" i "sramota".

Sharif je osudio njihove postupke, rekavši da izazivaju haos u parlamentu. Također je rekao kako bi trebali da predoče svoje dokaze o lažiranju glasanja nadležnim organima.

Sharif se potom obratio opoziciji rekavši: "Nudim vam pomirenje. Hajde da sjednemo zajedno i radimo na poboljšanju Pakistana."

Dočekan je, međutim, s novim protestima i povicima.

Premijer je također govorio o popravljanju veza sa Sjedinjenim Državama, prenosi AP.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo