29.02.2024 / 12:15 Svijet - Ruski predsjednik

Putin održao govor: NATO priprema napad na Rusiju

Putin održao govor: NATO priprema napad na Rusiju
Foto: Vijesti.ba

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je svoj 19. govor o stanju nacije.

"Zapadna Rusija mora biti "odgovarajuće zaštićena" nakon proširenja NATO-a na Švedsku i Finsku", kaže Vladimir Putin.

Dodaje kako snage NATO-a "pripremaju napad" na ruski teritorij koristeći "najučinkovitije snage za to".

Poručio je da bi sudbina bilo koje zemlje koja napadne Rusiju bila "mnogo tragičnija" od svega s čim se ta zemlja prije suočila. "Moraju shvatiti da mi također imamo oružje, oružje koje bi ih moglo poraziti na njihovom teritoriju", govori Putin dodajući da bi takav potez mogao "potaknuti upotrebu nuklearnog oružja".

"Zar oni to ne razumiju?" upitao je. Optužio je zapadne zemlje da za sebe misle da su "vrhovne".

"Rusofobija zasljepljuje ljude i lišava ih njihovih racionalnih sposobnosti. Bez Rusije nema čvrstog mira u svijetu", kazao je Federalnoj skupštini.




"Mladi momci došli su u odbranu države"

Vladimir Putin se ponovno dotaknuo rata i pohvalio ruske vojnike uključene u "specijalnu vojnu operaciju". "Oni su došli u odbranu zemlje, to su sve mladi momci", kazao je.

"Kad ih sretnem, srce mi je puno ponosa", ističe i dodaje da time pokazuju svoju "predanost" Rusiji. Najavio je da će oni koji služe u ruskim oružanim snagama imati bolji pristup visokom obrazovanju i obuci u budućnosti.

"Do 2030. obnoviti najmanje 1000 kulturnih znamenitosti širom Rusije"

Putin se sada bavi kulturnim znamenitostima zemlje. Potvrdio je da se kulturne politike odnose i na Donbas.

Kaže da se do 2030. najmanje 1000 kulturnih znamenitosti širom zemlje mora obnoviti, nudeći veća ulaganja u umjetnost s posebnim programom koji će mladima omogućiti besplatno posjećivanje predstava.

Program će također ponuditi novac građanima za preseljenje u ruralna područja kako bi sačuvali kulturne znamenitosti od uništavanja.

Putin pozvao na modernizaciju sistema oporezivanja

Porodične vrijednosti i poboljšanje privrede ključne su teme današnjeg Putinova govora. Pozvao je na "modernizaciju" oporezivanja u Rusiji u svrhu "pravednije raspodjele poreznog tereta".

Putin kaže da "treba preraspodijeliti porezni teret na one koji imaju više sredstava". Također želi zatvoriti rupe u zakonu kojima se služe oni koji izbjegavaju porez.

"Brzi internet za sve, a ne samo u velikim gradovima"

Govorio je i o važnosti tehnološkog razvoja. Kako bi se poboljšale digitalne usluge u zemlji, Putin predlaže da brzi internet bude dostupan svima, ne samo u velikim gradovima, već u cijeloj zemlji.

Kako bi se to postiglo, kaže da će se više sredstava dodijeliti za modernizaciju ruske satelitske flote. Navodi da je umjetna inteligencija (AI) ključno područje razvoja te kaže da država mora postati "samodostatna i nezavisna" u tom području.

"Sve ovo zvuči pomalo dosadno"

Putin je govorio i o razvoju umjetne inteligencije i poticanju proizvodnje, kako planira povećati proizvodni prostor za 40 miliona kvadratnih metara i da će izdvojiti 300 milijardi rubalja za "industrijski razvoj". Također se dotakao "borbe protiv deprecijacije".

"Sve ovo zvuči pomalo dosadno, ali dopustite mi da objasnim", naveo je, prije nego što je iznio više detalja. Govorio je o podršci malim preduzećima u Rusiji i otkrio svoju nadu da će se pojaviti više "mladih poduzetnika".

Pažnju je usmjerio na tehnologiju i nauku gdje kaže da Rusija ima "ogromnu konkurentsku prednost". Tvrdi žele više nego udvostručiti svoja ulaganja u naučna istraživanja, uključujući farmaceutske i svemirske programe.

Namjera je da ulaganja u nauku i tehnologiju iznose 2 posto BDP-a do 2030. Putin naglašava da Rusija mora postati tehnološki nezavisna u područjima ključnim za ekonomiju. Kako bi se to ostvarilo, smatra da bi se Rusija morala znatno manje oslanjati na uvoz i "proizvoditi robu široke potrošnje u puno većim količinama".

Ruski predsjednik povremeno preskače s teme na temu. Izvoz oružja mora se povećati, govori Putin. Dodaje da je Rusija lider na globalnom tržištu pšenice "i pored sankcija".

"Postat ćemo četvrta privredna sila"

Ekonomija je sljedeća tema govora o stanju nacije. Kaže da je ruska privreda porasla za 19 posto i da će se minimalne plate povećati.

"Obnova naše industrijske baze ključna je za zaštitu našeg suvereniteta", poručio je. Obećava da će zemlja postati četvrta privredna sila u bliskoj budućnosti.

"Rusija je danas najveća ekonomija u Evropi po BDP-u i peta u svijetu", naveo je. Dodao je da se širom zemlje pokreće program od 25 novih univerziteta. 

"Pomoći ćemo majkama koje imaju više djece"

Kazao je da treba posvetiti mladim porodicama posebnu pažnje. Kaže da ruska vlada ulaže goleme iznose u programe koji će smanjiti poreze porodicama i pomoći majkama koje imaju više djece.

"Bit će značajnih poreznih poticaja kada porodica dobije treće dijete", kaže Putin i dodaje da će se povećati novčani iznos koji se isplaćuje majkama koje su rodile drugo dijete.

"Više ljudi bi se trebalo baviti sportom"

Ostajući na domaćim temama, Vladimir Putin otkriva planove za produženje životnog vijeka u Rusiji kako bi se osiguralo da sljedeća generacija bude "jaka". Također želi da se što više stanovnika bavi sportom.

Putinov savjet građanima Rusije je stari moto iz sovjetske ere: "Prestani piti, skijaj." Govoreći o potrebi poboljšanja zdravlja nacije, kao cilj postavlja povećanje životnog vijeka sa sadašnje 73 godine na 78 godina do 2030. Kaže da će to biti dio nacionalnog projekta pod nazivom "Dug i sretan život".

Smatra da treba ulagati u poboljšanje objekata. Najavio je da će milijarde rubalja biti utrošene na poboljšanje škola.

Putin hvali ruske saveznike

Završivši s kritiziranjem svojih neprijatelja, Putin sada hvali ruske saveznike i njihovu politiku, kao što je inicijativa "Jedan pojas, jedan put" u Kini. Spominje potrebu stvaranja "novih dodirnih tačaka" s arapskim zemljama i narodima u Latinskoj Americi i Africi.

Od sveobuhvatne invazije na Ukrajinu, Rusija je pogođena valovima sankcija iz Evrope, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a, uključujući onemogućavanje ruskim bankama da pristupe normalnim trgovinskim sistemima i prestanak kupovine ruske nafte i plina.

"Velike porodice moraju postati norma"

Kaže da se na Zapadu "razaraju porodične veze i moralne vrijednosti". Nasuprot tome, on tvrdi da Rusija podržava "civilizirane vrijednosti".

Priznaje da se Rusija suočava s padom nataliteta, ali napominje da je to globalni trend. Rusija se protiv toga bori na svim nivoima vlasti. "Ovdje su u prvom planu naša vjera i naše moralne vrijednosti", naglasio je, prenosi Index.

"Velike  porodice moraju postati norma. U sljedećih šest godina moramo postići održivi natalitet", rekao je, što je publika pozdravila dugotrajnim aplauzom. Putin, koji je na vlasti više od dva desetljeća, najavio je da želi smanjiti nivo siromaštva s 30 posto na 7 posto do 2030. godine.

"Zapad je želio stvoriti dekadentnu državu, ali je izgubio"

Putin nastavlja s kritiziranjem Zapada. Kaže da je Zapad želio stvoriti "dekadentnu državu", ali je umjesto toga "izgubio".

Hvalio je Rusiju i njezin narod rekavši da su postojala "stoljeća jedinstva" koje je stvorilo nepobjedivu silu. Kaže da je Rusija "stup demokratije" i ponavlja kako nikome neće dopustiti da se miješa u njezine unutrašnje stvari.

Odgovorio na optužbe SAD-a o lansiranju nuklearnog oružja u svemir

Putin ističe da Rusija pokazuje "potpunu odgovornost" po pitanju upotrebe nuklearnog oružja. Osvrće se na optužbe SAD-a da je Rusija u svemir lansirala nuklearno oružje koje uništava satelite.

"Ovo je samo laž kako bismo ispali loši. I ovdje se morate sjetiti da smo posljednjih 15 godina predlagali obuzdavanje upotrebe nuklearnog oružja. Imamo sve moguće osnove tvrditi da cijelo pitanje naše težnje za strateškom hegemonijom nije ništa drugo nego pretvaranje", naveo je.

Napominje da Sjedinjene Države pregovaraju s Rusijom samo kako bi "ostvarile vlastite interese".

"Današnji govor će biti pogled u budućnost"

Ruski predsjednik je najavio kako će današnji govor predstavljati "pogled u budućnost". Potvrdio je da postoje pitanja koja treba "riješiti" za razvoj Rusije. Kaže da je razgovarao s Rusima širom zemlje, uključujući učitelje, volontere i vojnike.

Ne spominjući konkretno Ukrajinu, Putin govori o podršci "braći i sestrama i njihovoj želji da budu uz Rusiju". Stanovnike Donbasa i Sevastopolja naziva herojima i kaže da je njihov "ustanak stvar ponosa".

"Specijalna vojna operacija ima ogromnu podršku među Rusima"

Putin se na početku govora dotaknuo ruskih "kratkoročnih planova" i "težnji" ruskog naroda. Pozdravio je "ogromnu podršku" stanovništva za ono što on naziva "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini. Hvali "heroje" na prvim linijama i "u rovovima", koji "pate", ali imaju podršku "cijele države".

Kritizirao je ono što on vidi kao "kolonijalne tendencije" Zapada, za koji kaže da "namjerava uništiti" Rusiju. Ruski čelnik kaže da je SAD "apsolutno odlučan" u stvaranju podjela. Tvrdi da se Rusija bori za svoju "slobodu i nezavisnost". Zatim je pozvao na minutu šutnje za "pale heroje".

Za razliku od prethodnih godina, pozvani su zapadni novinari

Za razliku od posljednjih nekoliko godina, pozvani su zapadni novinari iako ih nema u dvorani. Umjesto toga obraćanje gledaju na velikom ekranu.

Predsjednikovo godišnje obraćanje Federalnoj skupštini, dvodomnom ruskom parlamentu, tradicionalno daje ocjenu stanja u zemlji i ocrtava osnovne trendove unutrašnje i vanjske politike. Prošle godine Putin je svoj govor započeo objašnjenjem razloga zbog kojih je Rusija započela svoju "specijalnu vojnu operaciju".

Prema Putinovim riječima, Rusija je morala upotrijebiti silu kako bi obranila ljude koji žive na njezinom historijskom tlu i osujetila prijetnju koja je dolazila od kijevskog režima.

Ruski predsjednik također je predstavio opsežan program društveno-ekonomskog razvoja u anektiranim regijama i mjere za poticanje privrednog rasta usred sankcija.

Govoreći o vanjskoj politici zemlje, najavio je suspenziju učestvovanja Rusije u Novom START sporazumu. Također je predložio da Rusija odustane od Bolonjskog sistema u visokom obrazovanju.

Rusi predsjednik obraćanje je završio zahvalom građanima Rusije na njihovoj "solidarnosti" i "pouzdanosti". "Mi smo jedna velika porodica. Ostvarit ćemo sve naše snove za budućnost Rusije", zaključio je. Uzvanici su kraj govora pozdravili glasnim ovacijama.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov istaknuo je kako je Putin lično pripremao govor i da je imao "desetine telefonskih kontakata i susreta u četiri oka" s ministrima, zamjenicima premijera i drugim vladinim dužnosnicima.

Na svečanost je pozvano oko 1000 ljudi.

Među njima su članovi oba doma ruskog parlamenta, dužnosnici vlade i predsjedničke administracije, čelnici ustavnog i vrhovnog suda, guverneri, predstavnici vjerskih organizacija, diplomati i novinari, ali i učesnici"specijalne vojne operacije".

 


(Vijesti.ba) 

Izdvajamo