9°C
Mostar 17°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

29.02.2024 / 10:28 Svijet - Ruski predsjednik

Putin danas održava veliki godišnji govor

Putin danas održava veliki godišnji govor
Foto: Andrey Rudakov/Bloomberg

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas će održati veliki godišnji govor pred parlamentom ove zemlje.

Ono o čemu većina govori jesu potencijalni detalji na koje bi se mogao osvrnuti tokom izlaganja.

U prethodnom obraćanju, u govoru koji je trajao dva sata, Putin je govorio i o ratu Ukrajini kao i utjecaju zapadnih sankcija na rusku ekonomiju. Očekuje se kako će ruski predsjednik i ove godine veći dio govora podrediti tome, ali se naglašava kako bi Putin mogao govoriti i o nadolazećim predsjedničkim izborima koji bi se sredinom marta trebali održati u Rusiji.

"Šef države je prethodne dane posvetio pripremi govora. Putin je lično radio na tekstu, imao je desetine telefonskih i ličnih kontakata s ministrima, potpredsjednicima vlade i šefovima brojnih agencija", rekao je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Ipak, ono što mnogi očekuju jeste da bi Putin tokom ovog govora mogao napraviti i "iznenađenje" te osim Ukrajine spomenuti i neke druge države ili dijelove teritorija, što se posebno odnosi na separatistički dio Moldavije - Pridnjestrovlje.

"Ne isključujem da će se Putin osvrnuti na Pridnjestrovlje i činjenicu da tamo ima 200.000 ruskih državljana. To je nedavno učinio i ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Mislim da nema šanse da on kaže da priznaje nezavisnost Pridnjestrovlja", rekao je potpredsjednik moldavske vlade Oleg Serebrian.

Međutim, ono što je mnoge zabrinulo jeste poziv iz glavnog grada nepriznate države u kojem su zastupnici Pridnjestrovlja uputili apel Vijeću Ruske Federacije i Državnoj dumi tražeći mjere zaštite Pridnjestrovlja pred pojačanima pritiskom Moldavije.

Prema saopćenju, pridnjestrovski zastupnici tvrde da je Kišinjev pokrenuo ekonomski rat protiv Pridnjestrovlja, uključujući ukidanje carinskih povlastica, te namjerno blokira pregovore s Tiraspolom.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo