28.02.2024 / 18:13 Svijet - Na konferenciji

Maliki: Hamas razumije zašto ne bi trebao biti dio nove palestinske vlade

Maliki: Hamas razumije zašto ne bi trebao biti dio nove palestinske vlade
Foto: Ilustracija / Profimedia
Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki izjavio je u srijedu kako vjeruje da Hamas razumije zašto ne bi trebao biti dio nove vlade na palestinskim teritorijama.

Maliki je na konferenciji za novinare kazao da je potrebna "tehnokratska" vlada, bez te palestinske grupe koja vodi ogorčeni rat protiv Izraela.

"Sada nije vrijeme za nacionalnu koalicionu vladu. Sada nije vrijeme za vladu u kojoj će Hamas biti dio, jer će, u ovom slučaju, biti bojkotovan od niza zemalja, kao što se dešavalo ranije", kazao je on za Udruženje dopisnika UN-a.

"Ne želimo da budemo u takvoj situaciji. Želimo da budemo prihvaćeni i da se u potpunosti angažujemo sa međunarodnom zajednicom", pojasnio je on.

Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh najavio je u ponedjeljak ostavku svoje vlade, koja upravlja dijelovima Zapadne obale pod izraelskom okupacijom, navodeći potrebu za promjenama nakon završetka rata između Izraela i Hamasa u Gazi.

U dekretu palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa navodi se da će vlada ostati u privremenom svojstvu dok se ne formira nova.

Maliki je kazao da je prioritet angažovanje međunarodne zajednice da pomogne u pružanju hitne pomoći Palestincima, a zatim da se razmotri kako bi Gaza mogla biti obnovljena.

"Kasnije, kada situacija bude drugačija, mogli bismo razmišljati o toj opciji. Prvo je, međutim, kako spasiti situaciju. Kako spasiti nevine palestinske živote. Kako zaustaviti ovaj suludi rat i kako biti u stanju zaštiti palestinski narod", kazao je.

"Zato mislim da bi Hamas to trebao razumjeti i vjerujem da podržava ideju da se danas uspostavi tehnokratska vlada."

Maliki je u Ženevi kako bi prisustvovao sjednici Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih nacija, prenosi AFP.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo