28.02.2024 / 12:12 Svijet - Izraelski napadi

Broj ubijenih u Gazi približava se 30.000

Broj ubijenih u Gazi približava se 30.000
Foto: Agencije
Izvještaj o broju poginulih Palestinaca u ratu u Gazi u srijedu se približio 30.000, dok su borbe bjesnile na teritoriji kojom upravlja Hamas, uprkos tome što posrednici insistiraju da bi primirje s Izraelom moglo biti za samo nekoliko dana, prenio je Reuters.

Još 91 osoba je ubijena tokom noći u izraelskom bombardovanju, saopćilo je ministarstvo zdravlja.

Posrednici iz Egipta, Katara i Sjedinjenih Država pokušavaju pronaći put do primirja usred ogorčenih borbi, a pregovarači traže pauzu od šest sedmica u gotovo petomjesečnom ratu.

Nakon naleta diplomatije, posrednici su rekli da bi sporazum konačno mogao biti nadohvat ruke - navodno uključujući oslobađanje nekih izraelskih talaca držanih u Gazi od Hamasovog napada 7. oktobra u zamjenu za nekoliko stotina palestinskih zatočenika koje Izrael drži.

- Nadam se da ćemo do sljedećeg ponedjeljka imati prekid vatre, ali još nismo gotovi - rekao je američki predsjednik Joe Biden u utorak.

Glasnogovornik katarskog ministarstva vanjskih poslova Majed al-Ansari rekao je da se Doha "nada, ali nije nužno optimistična, da možemo nešto objaviti" prije četvrtka.

Ali je upozorio da je "situacija i dalje fluidna na terenu".


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo