27.02.2024 / 15:29 Svijet - Nakon izjave Macrona

Sve više reakcija: Berlin, London i Madrid ne žele slati vojnike u Ukrajinu

Sve više reakcija: Berlin, London i Madrid ne žele slati vojnike u Ukrajinu
Foto: Profimedia
Berlin, London i Madrid poručili su danas da se protive slanju vojnika NATO-a u Ukrajinu, nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron otvorio jučer tu mogućnost uz naglasak da ipak za sada o tome nema saglasnosti.

Njemački kancelar Olaf Scholz odbacio je sugestije da će evropske zemlje i članice NATO saveza poslati kopnene snage u Ukrajinu, javlja HINA.

Njemački zastupnici izjasnili su se protiv te ideje koju je Macron iznio na brzo dogovorenom sastanku evropskih zvaničnika u Parizu u ponedjeljak. Kremlj je upozorio da bi to značilo veliku eskalaciju.

“Još jednom, u vrlo dobroj raspravi, raspravljalo se o tome da ono što je dogovoreno od samog početka među nama također vrijedi i za budućnost, naime da neće biti kopnenih snaga, niti vojnika na ukrajinskom tlu koje bi tamo slale evropske zemlje ili države NATO-a", rekao je Scholz.

On je, međutim, kazao da se evropski zvaničnici sada čine voljni nabaviti oružje od trećih zemalja izvan Evrope kao način ubrzavanja vojne pomoći Ukrajini. Njemačka je postala drugi najveći dobavljač vojne pomoći Ukrajini od sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu 2022., ali je iznimno oprezna sa koracima koji bi uvukli NATO savez u direktan sukob sa Rusijom.

Scholz je dao do znanja da oklijeva poslati Ukrajini projektile Taurus, koji imaju domet od 500 km. Takve bi rakete u ovoj fazi vjerovatno zahtijevale pomoć njemačkih snaga u upravljanju radi preciznog ciljanja, što je za Scholza crvena linija.

Za sada još nije jasno koliko drugih zemalja podržava Macronov prijedlog, premda je francuski zvaničnik svejedno naglasio da u ovoj fazi nema konsenzusa, iako su se saveznici složili pojačati napore u opskrbi Kijeva streljivom.

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da NATO ne planira slanje svojih snaga u Ukrajinu. Češki i poljski premijer Petr Fiala i Donald Tusk i mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto izjavili su da njihove zemlje ne razmatraju slanje svojih vojnika u Ukrajinu.

Slovački premijer Robert Fico rekao je prije sastanka u Parizu da nekoliko članica NATO-a i EU-a razmišljaju o slanju vojnika na bilateralnoj osnovi i upozorio da bi to razbuktalo sukob.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo