27.02.2024 / 15:04 Svijet - Noćni napad

Racija na Zapadnoj obali: Izraelski vojnici ubili trojicu Palestinaca

Racija na Zapadnoj obali: Izraelski vojnici ubili trojicu Palestinaca
Foto: Ilustracija / idf
Izraelski vojnici ubili su trojicu Palestinaca u noćnom napadu u izbjegličkom logoru na okupiranoj Zapadnoj obali, saopćilo je u utorak palestinsko ministarstvo zdravstva.

Bio je to posljednji čin u valu nasilja na nemirnoj palestinskoj teritoriji od izbijanja rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze 7. oktobra.

Palestinsko ministarstvo zdravstva u Ramallahu saopćilo je da su trojica muškaraca ubijena "mecima izraelskog okupatora” tokom sukoba u izbjegličkom logori Faraa u blizini grada Tubasa na sjeveru Zapadne obale.
 
Izraelska vojska nije odmah odgovorila na zahtjeve za komentarom o raciji.

Video snimak objavljen na društvenim mrežama prikazuje kako izraelska vojna vozila ulaze u Faraau pod okriljem mraka.

"Desetine mladića i naoružanih ljudi iz logora suočili su se s izraelskim snagama prije nego što su pozvale pojačanja, uključujući buldožere koji su kopali ulice kampa i udarili u vodovodnu i kanalizacionu mrežu", kazao je Assem Mansour, zvaničnik narodnog odbora kampa.

Jedan od trojice ubijenih muškaraca je, kako je rekao, militant, dok su druga dvojica bili civili "u svojim kućama i ubili su ih snajperisti raspoređeni u logoru".

Izraelska vojska provodi česte racije i hapšenja na Zapadnoj obali.

Od početka rata u Gazi, najmanje 403 Palestinca ubile su izraelske trupe ili doseljenici na Zapadnoj obali, tvrdi palestinsko ministarstvo zdravstva.

Palestinski militanti također su izveli brojne napade na izraelske vojnike i civile u Izraelu i na Zapadnoj obali, ubivši najmanje 15 ljudi, sudeći po izraelskim podacima.

Izrael je zauzeo Zapadnu obalu - uključujući istočni Jerusalem, koji je kasnije jednostrano anektirao - u arapsko-izraelskom ratu 1967. Palestinci polažu pravo na tu teritoriju, skupa sa ratom razorenim pojasom Gaze za svoju buduću nezavisnu državu, prenosi AFP.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo