9°C
Mostar 17°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

27.02.2024 / 12:34 Svijet - Borac za ljudska prava

Orlov osudio napad na Ukrajinu, pa dobio dvije i po godine zatvora

Orlov osudio napad na Ukrajinu, pa dobio dvije i po godine zatvora
Foto: PIXSELL
Ruski sud osudio je u utorak borca za ljudska prava Olega Orlova na dvije i po godine zatvora zbog osude ruskog napada na Ukrajinu. Ovaj 70-godišnjak, ključna figura grupe Memorijal, dobitnice Nobelove nagrade, posljednja je meta represije Kremlja, koja se pojačala od ofanzive u Ukrajini.

"Sud je utvrdio krivicu Orlova i odredio kaznu od dvije godine i šest mjeseci... u kaznenoj koloniji općeg režima", rekao je sudija.

Dok je sudija čitao presudu, sjedokosi aktivista sa naočarima namignuo je svojoj supruzi, također aktivistici Tatjani. On je priveden u sudnicu i zamolio je Tatjanu da dođe.

"Tanja, obećala si mi!" rekao joj je dok se činilo da plače.

Oko 200 pristalica čekalo je u hodniku ispred sudnice da se oprosti sa njim. Orlov je u nedavnom intervjuu za AFP rekao da ne gaji iluzije o ishodu suđenja. On je optužen za diskreditaciju ruske vojske u kolumni pisanoj za francusku internet publikaciju Mediapart, a kažnjen je u oktobru nakon prvog suđenja. Novčana kazna je bila relativno blaga kazna i tužioci su pozvali na novo suđenje.

Iako su drugi aktivisti pobjegli od rastuće represije, Orlov je ostao u Rusiji, gdje je rekao da je "korisniji" nego u inostranstvu.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo