26.02.2024 / 15:27 Svijet - Moskva

Ruski tužilac zatražio skoro trogodišnju robiju za disidenta Olega Orlova

Ruski tužilac zatražio skoro trogodišnju robiju za disidenta Olega Orlova
Foto: FENA

Ruski tužilac zatražio je u ponedjeljak zatvorsku kaznu od dvije godine i 11 mjeseci za veteranskog borca za ljudska prava Olega Orlova, kome se sudi za diskreditaciju ruskih oružanih snaga, saopćila je organizacija za ljudska prava Memorijal.

Orlov (70) duže je od dvije decenije bio jedan od čelnika Memorijala, koji je dobio dio Nobelovu nagradu za mir 2022. godine, godinu dana nakon što je zabranjen i raspušten u Rusiji.

Okružni sud prošle je godine kaznio Orlova sa 150.000 rubalja (1.616 dolara) - što je relativno blaga kazna za kritičara ukrajinskog rata, zbog njegovih godina i zdravlja - nakon što je napisao članak u kome navodi da je Rusija pod predsjednikom Vladimirom Putinom pala u fašizam.

Ponovljeno suđenje naloženo je nakon što se Orlov žalio na tu presudu, a tužioci su potom tražili kaznu od tri godine zatvora, optužujući ga za "političku mržnju prema Rusiji“, što je on negirao.

Pravosnažna presuda u tom slučaju i izricanje kazne bit će objavljeni u utorak, navodi Memorijal.

Rusija je intenzivirala dugotrajno suzbijanje svih oblika političkog neslaganja i kriminalizirala svako odstupanje od vladine linije o onome što Moskva naziva specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini.

- Rusija ide unazad - kazao je Orlov za Reuters u prošlogodišnjem intervjuu u Moskvi.

- Napustili smo komunistički totalitarizam, ali smo se sada vratili drugoj vrsti totalitarizma. Ja to zovem fašizmom - dodao je on.​

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo