26.02.2024 / 15:19 Svijet - Atina

Grčka odobrila pomorsku misiju u Crvenom moru

Grčka odobrila pomorsku misiju u Crvenom moru
Foto: Arhiv

Grčka vlada u ponedjeljak je odobrila učešće zemlje u pomorskoj misiji Evropske unije u Crvenom moru kako bi zaštitila trgovačke brodove od napada jemenske milicije Huti koju podržava Iran, saopćio je portparol vlade.

Brojni komercijalni špediteri preusmjerili su brodove nakon napada Huta koji kontroliraju veći dio Jemena i tvrde da djeluju solidarno s Palestincima dok Izrael i Hamas vode rat u Gazi.

Vijeće sigurnosti Grčke odobrilo je prijedlog ministra odbrane Nicosa Dendiasa za učešće u misiji EU, objavio je portparol vlade Pavlos Marinakis u saopćenju.

Vlada je navela kako je bitno pridružiti se misiji jer su napadi Huta poremetili aktivnosti komercijalnih brodova u grčkom vlasništvu u najvećoj luci u zemlji, Pireju, a neki kontejnerski brodovi prestali su je koristiti.

Grčka fregata u narednim danima otputovat će prema Crvenom moru, kazao je zvaničnik vlade za Reuters pod uvjetom da ostane anoniman.

Francuska, Italija i Njemačka također učestvuju u misiji EU, pod kodnim nazivom “Aspides”, grčkoj riječi za štitove.

Zemlje učesnice imat će mandat da štite komercijalne brodove i presreću napade, ali neće učestvovati u napadima protiv Huta na kopnu.

Nekoliko trgovačkih brodova u vlasništvu Grčke pogođeno je kod Jemena od novembra, trpeći štetu, ali bez žrtava.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo