11°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C

26.02.2024 / 14:17 Svijet - Protesti poljoprivrednika

Neredi u Briselu: Traktorima probijaju barikade

Neredi u Briselu: Traktorima probijaju barikade
Screenshot

Poljoprivrednici su u ponedjeljak u Briselu zapalili gomile starih guma u znak protesta tražeći akciju EU po pitanjima koja se kreću od jeftinih cijena u supermarketima do sporazuma o slobodnoj trgovini, dok su se ministri poljoprivrede okupili kako bi razgovarali o krizi u tom sektoru.

Interventna policija je upotrijebila vodene topove protiv demonstranata koji su bacali flaše i jaja.

900 traktora blokiralo dijelove Brisela na maloj udaljenosti od zatvorenog područja gdje se održava ministarski sastanak.



Policija je postavila barikade, a demonstranti su ih traktorima rušili. 

Poljoprivrednici širom Evrope organizovali su višesedmične proteste tražeći akciju od kreatora politike u vezi sa nizom pritisaka – od jeftinih cena u supermarketima, preko jeftinog uvoza koji potkopava lokalne proizvođače, do strogih ekoloških pravila EU.

Protest se održava i u Madridu, gdje su poljoprivrednici iz cijele Španije duvali u pištaljke, zvonili i udarali u bubnjeve tražeći od EU da smanji birokratiju i odustane od pojedinih izmjena Zajedničke poljoprivredne politike.

Poljoprivrednici širom Evrope organizovali su proteste u prethodnim sedmicama zahtijevajući da nadležni preduzmu mjere povodom niskih cijena u supermarketima, jeftinog uvoza koji ugrožava lokalne proizvođače i strogih ekoloških pravila EU.

Kao odgovor na proteste poljoprivrednika, EU je već ublažila neke dijelove svoje ekološke politike i u klimatskoj mapi za 2040. godinu ukinula cilj smanjenja emisija iz poljoprivredne proizvodnje.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo