16°C
Mostar 22°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 17°C

26.02.2024 / 10:11 BiH - Saopćenje

OSCE podržava ulogu IDDEEA BiH u osiguravanju integriteta izbornog procesa u BiH

OSCE podržava ulogu IDDEEA BiH u osiguravanju integriteta izbornog procesa u BiH
Foto: Vijesti.ba

U prostorijama Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) održan je sastanak sa predstavnicima Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE) u BiH.

Na sastanku su prisustvovali direktor Agencije, prof. dr. Almir Badnjević, zamjenik šefa Misije OSCE-a u BiH, Thomas Busch, šefica terenske kancelarije u Banjoj Luci, Sabrina Schirmer, te Biljana Guzijan.

Centralna tema sastanka bila je uloga Agencije u nadgledanju izbornog procesa, s posebnim osvrtom na mogućnosti primjene biometrijske identifikacije na izborima.

Direktor Badnjević je predstavio nadležnosti Agencije i istakao važnost sigurnosti dokumenata i evidencija u izbornom procesu. Poseban naglasak stavljen je na predlog Agencije o implementaciji biometrijske identifikacije, što je naišlo na interes i podršku OSCE-a.

Busch je naglasio značajnu ulogu Agencije u osiguravanju integriteta izbornog procesa te izrazio spremnost OSCE-a za nastavak saradnje i pružanje podrške Agenciji. Također, interesovao se za podršku koju Agencija prima od Evropske unije, na što je direktor Badnjević istakao značajnu podršku i zahvalio se Delegaciji EU za napore u jačanju rada Agencije.

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo