26.02.2024 / 07:45 Svijet - U toku protesta

Južna Koreja dala ljekarima rok: Do kraja mjeseca se moraju vratiti na posao

Južna Koreja dala ljekarima rok: Do kraja mjeseca se moraju vratiti na posao
Foto: Ilustracija / AFP
Južnokorejska vlada dala je mladim ljekarima rok do kraja februara da se vrate na posao, inače bi mogli biti sankcionisani zbog organizovanja sedmodnevnog protesta, tokom kojeg je u više velikih bolnica obustavljeno pružanje usluga pacijentima.

Gotovo dvije trećine ljekara pripravnika napustilo je radna mjesta kako bi protestvovali protiv vladinoga plana za povećanje upisnih kvota na medicinskim fakultetima, kojim žele riješiti problem nedostatka ljekara, pogotovo u jednom od najbrže starećih društava na svijetu, prenosi HINA.

Bolnice su zbog protesta bile primorane odbijati neke pacijente i otkazivati operacije.

"S obzirom na ozbiljnost situacije, vlada upućuje posljednju molbu", rekao je ministar sigurnosti Lee Sang-min na otvaranju sastanka radne grupe, dodajući da su hitne službe dospjele u "opasnu situaciju".

"Ako se vratite na posao do 29. februara, nećete biti smatrani odgovornima za štetu koje je počinjena. Upamtite, vaš će se glas čuti najglasnije i najefikasnije kada ste rame uz rame sa pacijentima", kazao je ministar.

Vlada je prethodno upozorila ljekare da će poduzeti pravne korake protiv onih koji se ogluše na njenu molbu i odbiju vratiti se na radna mjesta u bolnice, uključujući hapšenja, podizanje sudske optužnice ili oduzimanje licence.

Mladi demonstranti traže da se vladajući najprije pozabave visinama plata i uslovima rada, a onda povećanju broja budućih ljekara.

Zamjenik ministra zdravstva Park Min-soo zaprijetio je oduzimanjem licence na najmanje tri mjeseca svima koji se na vrate na posao do prvoga marta.

Ostali ljekari, kao i oni zaposleni privatnim klinikama, nisu se pridružili protestu, ali su zato održali skupove sa kojih su pozivali vladu da odustane od namjeravanog povećanja kvota na medicinskim fakultetima.

Međutim, mnogi građani te zemlje podržavaju vladin plan, a predvodi ga predsjednik države Yoon Suk Yeol. Nedavna Gallupova anketa pokazala je da ga podržavaju tri četvrtine građana. Kako bi poboljšala dostupnost i kvalitetu zdravstvenih usluga, južnokorejska je vlada objavila da će povećati broj studenata medicine za dvije hiljade svake godine te proširiti pravnu zaštitu od tužbi i kaznenog progona zbog nesavjesnog postupanja.

Osim toga, u planu su i poticaji za ljekare koji se odluče za pedijatriju i opću hirurgiju te za ljekare koji će raditi u onim krajevima zemlje s izraženim nedostatkom zdravstvenih radnika.

S druge strane, pojedini ljekari smatraju da se iza predstavljenog plana krije lov na glasove birača uoči izbora u aprilu. Profesori medicine na Univerzitetu u Seulu pozvali su vladu da razgovore o ovoj temi odloži do završetka izbora.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo