15°C
Mostar 18°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 14°C

25.02.2024 / 08:16 Svijet - Izraelski premijer

Netanyahu odbacuje primirje i želi brzo odobrenje vlade za napad na Rafah

Netanyahu odbacuje primirje i želi brzo odobrenje vlade za napad na Rafah

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu želi brzo odobrenje vlade za kontroverznu vojnu ofanzivu na južni obalni grad Rafah, uprkos pregovorima o prekidu vatre u ratu u Gazi.

Netanyahu će sazvati vladu, možda već danas, kako bi se odobrio operativni plan, objavio je u sinoć na platformi X. Plan će uključivati prisilno uklanjanje civilnog stanovništva.

Napredovanje izraelske vojske prema Rafahu, najjužnijem gradu u Pojasu Gaze, smatra se vrlo problematičnim jer tamo sada živi oko 1,5 miliona Palestinaca. Većina njih pobjegla je od rata iz drugih dijelova tog obalnog područja. U Rafahu žive u bijednim uvjetima, uglavnom u šatorima ili na ulici.

Njihova evakuacija čini se teško izvedivom jer su ostali dijelovi Pojasa Gaze razoreni ili nemaju potrebnu infrastrukturu za smještaj tolikog broja ljudi.

Planirana vojna ofanziva u Rafahu žestoko je kritikovana na međunarodnom nivou - čak i saveznici poput SAD pozivaju Izrael na suzdržanost.

Netanyahu se osvrnuo i na pregovore o privremenom prekidu vatre u ratu protiv palestinske militantne grupe Hamas i oslobađanju talaca. U petak je poslao delegaciju na neizravne pregovore u Pariz.

Napisao je da vlada želi razmotriti sljedeće korake u pregovaračkom procesu. Izraelski predstavnici prethodno su u subotu izjavili da je još dug put do postizanja dogovora.

Oko 130 taoca još uvijek drži Hamas, koji je zajedno s drugim ekstremističkim grupama izvršio napad na jugu Izraela 7. oktobra, ubivši 1.200 ljudi i, prema izraelskoj vladi, oteo približno 240 i odveo ih u Pojas Gaze.

Izrael je u odmazdu pokrenuo ofanzivu u kojoj su uništeni veliki dijelovi Gaze, raseljena većina stanovništva i ubijeno oko 30.000 ljudi.

Samo će kombinacija vojnog pritiska i čvrstih pregovora dovesti do oslobađanja naših taoca, eliminacije Hamasa i postizanja svih ratnih ciljeva, poručio je Netanyahu.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo