24.02.2024 / 14:06 Svijet - Aerodrom Hostomel

Lideri sa Zelenskim na mjestu ključne bitke: Spasili ste Evropu

Lideri sa Zelenskim na mjestu ključne bitke: Spasili ste Evropu
Foto: X
Svjetski lideri danas na aerodromu Hostomel odali počast Ukrajini na konferenciji za novinare zajedno s predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Italijanska premijerka Giorgia Meloni opisala je aerodrom kao simbol neuspjeha Moskve i ukrajinskog ponosa.

“Herojski gestovi nekoliko ljudi promijenili su tok istorije. Jedna od njih dogodila se ovdje 24. februara prije dvije godine”, dodala je ona.

Kanadski premijer Justin Trudeau je rekao: „Putin je bio siguran da može lako zauzeti strateške ciljeve kao što je ovaj aerodrom. "Ruske snage su pokušale brzo da rade na aerodromu Hostomel... Stojeći danas ovdje, možete vidjeti da je pogriješio."

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pohvalila je ukrajinske trupe koje su branile zemlju u prvim danima invazije i zbunila očekivanja o njihovoj sposobnosti da zadrže ruske snage za invaziju.

Rekla je: „Kijev je bio jak. Vaša hrabrost je stajala na putu Putinu. Nisi pobjegao niti se trgnuo. Mali kontingent ukrajinskih heroja držao je osvajača, boreći se do vašeg posljednjeg metka i posljednjeg daha.

„Uspjeli ste da zaustavite napad Rusije na srce Ukrajine. Spasio si svoju zemlju, spasio si cijelu Evropu.”

Belgijski premijer Alexander De Croo priznao je "razaranje, gubitak života...traumu i bol" zakona dvije godine, ali je rekao da saveznici Ukrajine stoje "rame uz rame" s njenom vladom.

I ukrajinski predsjednik je govorio iz Hostomela, mjesta prve velike bitke u ratu. On razmišlja o dvije godine koje su prošle otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu.

Zelenski kaže da smo prije dvije godine "ovdje naišli na neprijateljsko iskrcavanje s vatrom", ali dvije godine kasnije "ovdje pozdravljamo naše prijatelje i partnere".

"Postali smo 730 dana bliže pobjedi", kaže on i poručuje Ukrajincima da "nastavite da se bore - sigurno ćete pobijediti!" „Možete zapaliti avion, ali ne možete uništiti naš san. San sa kojim svako od nas zaspi i budi se 730 dana.

„Niko od nas neće dozvoliti da se naša Ukrajina završi“, kaže Zelenski i dodaje da će ubuduće „pored reči Ukrajina uvijek stajati riječ „nezavisna“.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo