15°C
Mostar 19°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 14°C

23.02.2024 / 17:01 Svijet - Sankcije

Finska će kažnjavati radnike koji budu štrajkovali, poznata i visina kazne

Finska će kažnjavati radnike koji budu štrajkovali, poznata i visina kazne

Finska vlada najozbiljnije planira ograničiti pravo na štrajk novim zakonima, koji podrazumijevaju kažnjavanje radnika koji budu učestvovali u takvim akcijama.

Finska nacionalna radiodifuzna kompanija ILE (YLE) javlja da je planirana kazna 200 eura za sve zaposlene koji budu učestvovali u štrajkovima koje sud proglasi ilegalnim.

Ministar zapošljavanja Arto Satonen najavio je danas novi zakon i rekao da će vlada ograničiti trajanje političkih štrajkova na 24 sata, preneo je Reuters.

Dodao je da bi pravo na štrajk ostalo nepromijenjeno, prije svega kada je riječ o nesuglasicama zaposlenih i poslodavaca oko zarada.

Vlada je navela da je za finsku ekonomiju neodrživo da politički štrajkovi, čiji su ciljevi protesti protiv vladine politike, nanose "nesrazmjernu finansijsku štetu privatnim kompanijama".

Finski sindikati već mjesecima protestuju protiv vladinih reformi rada i smanjenja socijalne pomoći zbog čega su organizovali nekoliko velikih štrajkova u januaru i februaru, uz obećanje da će nastaviti sa intenziviranjem akcija ako vlada ne izmijeni svoje planove.

Britanska agencija napominje da finskoj ekonomiji u posljednje vreme ne ide najbolje, pa je četvorostranačka koalicija, koja je preuzela vlast prošle godine, obećala da će zaustaviti gomilanje javnog duga.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo