23.02.2024 / 13:46 Svijet - Pariz

Francuska traži da EU ubrza rad na stvaranju unije tržišta kapitala

Francuska traži da EU ubrza rad na stvaranju unije tržišta kapitala
Foto: Unsplash

Francuska je u petak predložila da zemlje članice Evropske unije koje podržavaju stvaranje unije tržišta kapitala (CMU) porade i same na ubrzanju projekta koji se razvlači već deceniju.

Govoreći uoči sastanka ministara finansija EU u belgijskom gradu Ghentu, francuski ministar finansija Bruno le Maire kazao je da je ta unija (CMU) ključna za mobilizaciju privatnog novca za ulaganje u umjetnu inteligenciju i prelazak na klimatski neutralnu ekonomiju.

Francuska i Njemačka procjenjuju da zelena i digitalna rekonstrukcija evropske ekonomije zahtijeva oko 500 milijardi eura dodatnog privatnog finansiranja svake godine.

Napredak je spor jer je teško pronaći zajednički imenitelj među brojnim različitim finansijskim sistemima i pravnim kulturama u 27 zemalja EU, kažu zvaničnici.

- Više od šest godina pokušavam da izgradim uniju tržišta kapitala. Moj zaključak je da početak s 27 država članica ne pruža podstrek - izjavio je Le Maire novinarima.

Očekivalo se da ministri finansija EU izdaju saopćenje o potrebi da se ubrza rad na CMU-u, čime bi to bio prioritet za narednu Evropsku komisiju, koja će preuzeti dužnost krajem godine.

Le Maire je kazao da to nije dovoljno.

- Današnja zajednička izjava nije dovoljna. I dosta mi je diskusija. Dosta mi je praznih izjava. Da li zaista mislite da će Kina i Sjedinjene Države biti impresionirane našim izjavama? Potrebne su nam odluke - kazao je.

Projekat unije tržišta kapitala, pokrenut 2014. godine, ima za cilj da olakša privatnom kapitalu da investira preko granica u EU.

Le Maire je kazao da će inicijativa koju želi pokrenuti u petak podrazumijevati dobrovoljno podvrgavanje jedinstvenom nadzoru EU nad bankama, berzama i upravljanjem imovinom, učešće u uspostavi evropskog projekta štednje, o čijim detaljima će se tek odlučivati i dobrovoljno učešće u ista pravila osiguranja.

Le Maire nije dao druge detalje.

Njemački ministar finansija Christian Lindner rekao je kako se također nada bržem napretku, ali i dalje želi da svih 27 zemalja EU bude uključeno.

- Moguće su bilateralne inicijative u manjim krugovima, što nije isključeno, ali cilj mora biti da svi zajedno idemo naprijed - izjavio je Lindner, ulazeći u razgovore, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo