23.02.2024 / 10:28 Svijet - "Dan branitelja domovine"

Putin: Modernizovano 95 % ruskih strateških nuklearnih snaga

Putin: Modernizovano 95 % ruskih strateških nuklearnih snaga
Foto: Arhiva
Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je 95 posto ruskih strateških nuklearnih snaga modernizovano i da su zračne snage upravo preuzele četiri nova nadzvučna bombardera sa nuklearnim oružjem.

Putin je to izjavio povodom "Dana branitelja domovine", kojim se slavi vojska, dan nakon što je letio na modernizovanom strateškom bombarderu Tu-160M sposobnim nositi nuklearno oružje. Ruski zvaničnik pohvalio je vojnike koji se bore u Ukrajini u, kako je rekao, "specijalnoj vojnoj operaciji", pozdravljajući ih kao heroje koji se bore za "istinu i pravdu", prenosi Index.

Ali, veliki dio svog govora posvetio je postignućima vojno-industrijskog kompleksa. Njegova je poruka da se ruska nuklearna trijada - njene strateške kopnene, pomorske i zračne nuklearne sposobnosti - stalno modernizuju i da su u dobrom stanju.

"Uključujući naše borbeno iskustvo, nastavit ćemo jačati Oružane snage na svaki mogući način, uključujući tekuće napore za ponovno opremanje i modernizaciju", rekao je Putin.

"Danas je udio savremenog naoružanja i opreme u strateškim nuklearnim snagama već dosegao 95 posto, dok je pomorska komponenta 'nuklearne trijade' gotovo 100 posto", dodao je.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo