23.02.2024 / 10:14 Svijet - Premijer Mađarske

Orban najavio mađarsko-švedski ugovor iz domena odbrane

Orban najavio mađarsko-švedski ugovor iz domena odbrane
Foto: EPA

Mađarska će sa Švedskom potpisati ugovor iz sfere odbranbene industrije, rekao je mađarski premijer Viktor Orban uoči sastanka sa švedskim kolegom Ulfom Kristerssonom u Budimpešti.

"Riješit ćemo sva neriješena pitanja i potpisat ćemo ugovor o odbranbenoj industriji, ozbiljan ugovor obzirom na veličinu Mađarske, a također ćemo dogovoriti neke odluke ili ciljeve o vojnoj saradnji”, rekao je Orban za državni radio, no nije iznio detalje ugovora.

Dvojica premijera održat će konferenciju za medije u petak, dok Parlament Mađarske na glasanju u ponedjeljak treba odobriti kandidaturu Švedske za članstvo u Alijansi.

"U ponedjeljak će mađarski Parlament staviti konačni pečat na to”, rekao je Orban radiju.

Švedska je podnijela zahtjev za pridruživanje transatlantskom savezu prije gotovo dvije godine u historijskom zaokretu politike od nesvrstanosti potaknutom ruskom invazijom Ukrajine koja je počela februara 2022.

Mađarska je jedina članica NATO-a koja tek treba ratificirati pristupanje te skandinavske države, a Orbanova vladajuća stranka Fidesz u više navrata je odgađala glasanje, navodeći pritužbe zbog toga što je Švedska kritizirala Mađarsku zbog njenih rezultata u pogledu standarda vladavine prava.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo