18.02.2024 / 09:18 Svijet - Rusija

Putinovi zatvorenici: Ko su opozicionari u ruskim zatvorima?

Putinovi zatvorenici: Ko su opozicionari u ruskim zatvorima?
Foto: X

Ruska policija u Moskvi i Sankt Peterburgu hapsi ljude koji hoće da polože cvijet za preminulog Alekseja Navaljnog. On je najpoznatiji, ali tek jedan od mnogih političkih zatvorenika u Rusiji

Aleksej Navaljni koji je, prema tvrdnjama ruskih zvaničnika, preminuo u kaznenoj koloniji u petak, bio je najistaknutiji zatvoreni opozicioni političar u Rusiji i žestoki kritičar predsjednika Vladimira Putina, ali ne i jedini iza rešetaka, piše Glas Amerike.

Zatvaranju ruskih opozicionara jednim dijelom je doprinijela i srpska BIA, makar je tako tvrdio Vladimir Kara-Murza koji je osuđen na zatvorsku kaznu od 25 godina. U svjedočenju pred sudom on je rekao da je tadašnji šef BIA Aleksandar Vulin lično transkripte snimaka u Srbiji prisluškivanih ruskih opozicionara bio odnio u Moskvu i predao sekretaru za nacionalnu bezbednost Rusije Nikolaju Patruševu.

Kara-Murza je u intervjuu za dnevni list „Nova“ tada rekao da je Vulin u maju 2021. godine boravio u Moskvi kako bi predao te transkripte. „Tad se sastao sa Patruševim, a zatim su formirali takozvanu Radnu grupu za borbu protiv obojenih revolucija“, rekao je Kara-Murza.

Ovo je spisak istaknutih opozicionara i aktivista koji se trenutno nalaze u ruskim zatvorima.

Ilja Jašin

Dugogodišnji saveznik Navaljnog i bivši šef jedne opozicione stranke Ilja Jašin je u decembru 2022. osuđen na osam i po godina zatvora zbog izjava na vlastitom YouTube kanalu o ratnim zločinima koje su navodno počinile ruske snage u predgrađu Kijeva Buči.

Moskva je kriminalizovala „širenje lažnih informacija“ o ruskim oružanim snagama ubrzo nakon što je poslala vojsku u Ukrajinu u februaru 2022.

U završnoj riječi na izricanju presude, Jašin (40) je imenovao Putina kao „osobu odgovornu za ovaj pokolj“ i rekao da je „bolje provesti 10 godina iza rešetaka kao pošten čovjek, nego da šutke umirem od srama zbog krvi koju vaša vlada proljeva“.

Vladimir Kara-Murza

Vladimir Kara-Murza je opozicioni političar i bivši pomoćnik Borisa Nemcova, opozicionara koji je ubijen u centru Moskve 2015. On je u aprilu 2023. osuđen na 25 godina zatvora zbog „izdaje“ i drugih optužbi koje je negirao, uspoređujući predmet protiv njega sa pokaznim suđenjem u staljinističkom stilu.

Kara-Murza (42) prebačen je prošlog mjeseca u novu sibirsku kaznenu koloniju i nalazi se u strogoj izolaciji.

On pati od nervnog poremećaja nakon što je preživio dva pokušaja trovanja, a njegova supruga Evgenija je rekla da se plaši za život supruga u zatvoru.

Igor Girkin

Istaknuti bivši komandant nacionalističke milicije, također poznat kao Igor Strelkov, osuđen je prošlog mjeseca na četiri godine zbog poticanja ekstremizma nakon što je uvrijedio Putina.

Girkin (53) je javno zagovarao ideje o kandidovanju protiv Putina na predsjedničkim izborima u martu, rekavši da bi mogao da uradi bolji posao od lidera Rusije. On je negirao optužbu za ekstremizam, a njegov pravni tim je rekao da planira da uloži žalbu.

Pritvor mu je određen prošlog jula nakon što je osnovao „Klub ljutih patriota“ da „spase Rusiju od opasnosti od sistemskih previranja zbog vojnih neuspjeha“.
Prošle godine je britanski International Business Times izvještavao o Strelkovu, pozivajući se na bh. Medije. Naime, pojavila se slika na kojoj se nalazi on sa još dvojicom muškaraca u uniformama koja je navodno napravljena u Višegradu za vrijeme rata.

“Jasno je da je Strelkov imao istaknutu ulogu u ratu u Bosni od novembra 1992. do aprila 1993. To potvrđuje i dnevnik, koji je sam Strelkov objavio 1999. godine, u kojem opisuje svoje podvige boreći se za VRS generala Ratka Mladića u sastavu 2. ruskog dobrovoljačkog korpusa”, pisao je tada International Business Times, te dodao da je prije njegovog angažmana u BiH Strelkov navodno bio angažovan u Pridnjestrovlju.

Girkin je pomogao Rusiji da anektira poluostrvo Krim od Ukrajine 2014. pre nego što je organizovao i komandovao proruskim milicijama koje su otele deo istočne Ukrajine od kontrole Kijeva.

Holandski sud mu je 2022. izrekao doživotnu kaznu zatvora u odsustvu zbog ubistva prilikom obaranja leta MH17 Malaysia Airlines iznad istočne Ukrajine 2014, u kojem je poginulo 298 putnika i članova posade. On je tada negirao optužbe.

Ljilja Čaniševa, Vadim Ostatin i Ksenija Fadejeva

Čaniševa, Ostanjin i Fadejeva su bivši aktivisti kampanje Navaljnog i njegove antikorupcijske organizacije (FBK).

Čaniševa, koja je vodila kampanju za Navaljnog u uralskom gradu Ufa, u junu je osuđena na sedam i po godina zatvora zbog „stvaranja ekstremističke organizacije“.

Ostanjin je rukovodio lokalnim štabom Navaljnog u sibirskom gradu Barnaulu i u julu je osuđen na devet godina robije zbog učešća u „ekstremističkoj zajednici“.

Bivša šefica FBK u sibirskoj oblasti Tomsk i lokalna poslanica Fadejeva je u decembru osuđena na devet i po godina zatvora zbog vođenja „ekstremističke organizacije“.

Svi aktivisti su optužbe nazvali politički motivisanim.

Igor Sergujin, Aleksej Lipster i Vadim Kobzev

Tri advokata Navaljnog privedena su u oktobru pod sumnjom da pripadaju „ekstremističkoj grupi“. Njegove pristalice su taj potez bile označile kao pokušaj dalje izolacije zatvorenog političara od vanjskog sveta.

Advokati su optuženi da su koristili pristup Navaljnom da bi mu omogućili da upravlja ekstremističkim aktivnostima iza rešetaka tako što su prosljeđivali materijal svojim pristalicama, što je opozicionar odbacio kao smiješne tvrdnje.

Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova je ovog mjeseca dodalo još dvoje advokata Navaljnog na svoju potjernicu – Olgu Mihajlovu i Aleksandra Fedulova. Vjeruje se da su oboje izvan Rusije.

(Vijesti.ba/VoA)

Izdvajamo