17.02.2024 / 09:42 Svijet - Poruka obavještajaca

Izrael: Nećemo moći u potpunosti eliminisati Hamas

Izrael: Nećemo moći u potpunosti eliminisati Hamas
Foto: X

Izraelska vojna obavještajna služba Aman saopćila je da vojska neće moći u potpunosti eliminirati Islamski pokret otpora Hamas jer taj cilj nije realan u dogledno vrijeme.

Na početku agresije na Pojas Gaze, izraelska okupaciona vlada je objavila da je eliminacija Hamasa jedan od glavnih ciljeva rata, ali su neki američki i izraelski zvaničnici posumnjali u njenu sposobnost da taj cilj ostvari.

Dokument koji je izdao istraživački odjel Amana otkriva da, čak i ako izraelska vojska uspije uništiti Hamas kao organizaciju ili vladu, neće ga moći eliminirati kao „terorističku organizaciju ili organiziranu bandu“.

U dokumentu, koji je objavio izraelski Chanell 12, stoji: „Postoji istinska podrška naroda Hamasu u Gazi, uprkos izraelskom kopnenom napadu i eliminaciji mnogih boraca Brigada al-Qassam“.

Prema dokumentu, visoki obavještajni zvaničnici potvrđuju da će, s obzirom na trenutni nedostatak alternativa Hamasu, Gaza postati regija u dubokoj krizi.

Ranije je The New York Times izvijestio da su američki obavještajni zvaničnici obavijestili Kongres da je Izrael oslabio Hamasove borbene sposobnosti, ali nije ni blizu eliminacije pokreta.

U novembru prošle godine, The Wall Street Journal citirao je jednog insajdera, koji je rekao da američka obavještajna zajednica sumnja u sposobnost Izraela da postigne svoj deklarirani vojni cilj eliminacije pokreta Hamas. Dodao je da izraelska vojna operacija u Pojasu Gaze može nanijeti štetu Hamasu i njegovoj infrastrukturi, ali ga neće moći eliminirati.

Na početku izraelske agresije na Pojas Gaze, bivši izraelski premijer Ehud Olmert uputio je oštre kritike svom kolegi Benjaminu Netanyahuu i njegovoj vladi, opisujući je kao „zlokobnu“, te je naglasio da je eliminaciju Hamasa i druge ratne ciljeve koje je najavio nemoguće postići.

Olmert je o ciljevima rata u Pojasu Gaze koje je najavio Netanyahu rekao da je „od početka jasno da su neutemeljeni i neostvarivi“ i dodao da je aktuelni premijer „konstantno izjavljivao te ciljeve, uključujući potpunu eliminaciju Hamasa, na teatralan način, dok su mu ruke drhtale i činilo se kao da je van realnosti“.

U ponedjeljak je izraelski Vojni radio objavio da su izraelske snage još uvijek daleko od postizanja svog cilja eliminacije Hamasovih raketnih sposobnosti, ističući da je za to, prema procjenama, potrebno 1-2 godine.

Izrael od 7. oktobra prošle godine vodi razorni rat u Pojasu Gaze, koji je do sada rezultirao smrću oko 28.663 ljudi, od kojih su većina žene i djeca, i primorao gotovo cjelokupno stanovništvo Pojasa, u kojem je oko dva miliona ljudi, na raseljavanje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo