13.02.2024 / 22:29 Svijet - U narednih deset godina

Ukrajinskom turizmu će trebati devet milijardi dolara za oporavak

Ukrajinskom turizmu će trebati devet milijardi dolara za oporavak

Ukrajini će trebati devet milijardi dolara tokom desetogodišnjeg perioda da se njen turistički sektor oporavi, objavila je u utorak agencija Ujedinjenih nacija za kulturu.

Ruska invazija punog obima na Ukrajinu 24. februara 2022. godine pokrenula je najsmrtonosniji sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata, bez naznaka kraja rata.

- Šteta se i dalje povećava, a potrebe za oporavkom sektora i dalje rastu - kazala je Krista Pikkat, direktorica za kulturu i hitne slučajeve pri UNESCO-u, dodajući da izgubljeni prihod samo prijestolnice Kijeva iznosio 10 milijardi dolara.

U procjeni uoči druge godišnjice rata, UNESCO je procijenio troškove štete na kulturnim dobrima na oko 3,5 milijardi dolara, što je 40 posto više u odnosu na 2023.

Navodi se da je oštećeno 340 zgrada, uključujući muzeje, spomenike, biblioteke i vjerske objekte.

- Međunarodna solidarnost će biti od suštinskog značaja za ispunjavanje tih potreba. Provedba mjera prevencije rizika i podrška kreativnim industrijama također su važne poluge za smanjenje procijenjenih dugoročnih posljedica rata - navodi se u izvještaju, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo