13.02.2024 / 15:04 Svijet - Pionirski korak

NATO: Prvi let s potpuno ženskom posadom

NATO: Prvi let s potpuno ženskom posadom
Foto: NATO

Po prvi put ikada, NATO snage za rano upozoravanje i kontrolu izvele su operacije komandovanja i kontrole (C2) u petak, 9. februara 2024. godine, sa sastavom isključivo ženskog vazduhoplovnog osoblja.

Let je bio redovna misija za multinacionalnu posadu kao podršku NATO-ovim pojačanim aktivnostima budnosti (eVA). Sa letom NATO AWACS ističe žene koje rade u zajednici za rano upozoravanje u vazduhu i osvetljava žensku avijaciju.

“Svrha ovog leta je obuhvatila našu operativnu misiju zaštite granica NATO-a”, rekao je kapetan Béatrice, zapovjednik letačke eskadrile za obuku zračnog osoblja. Ona je objasnila da je normalno da E-3A AWACS ima žene na letu ili da služe kao održavaoci aviona

"Let pokazuje da misiju i svaki položaj na AWACS-u mogu izvršiti žene", rekao je kapetan Ciara, šef operacija simulatora eskadrile za obuku zrakoplovnog osoblja. „Prikazivanje sposobnosti ženske ekipe će dokazati da su žene u stanju da rade u tradicionalno muškim zanimanjima u jednakom kapacitetu.”

​Let je organizirao NAEW&CF Ženski inicijativni tim (WIT) koji ima za cilj zagovarati jednakost i inkluziju i bio je prvi pokušaj posade sastavljene od žena avijatičara koje predstavljaju različite pozadine i naglašavaju dostignuća žena u avijaciji.

Prema Sažetku nacionalnih izvještaja zemalja članica i partnera NATO-a za 2020., prosječan postotak žena u oružanim snagama NATO saveza se više nego udvostručio od 1998. godine. Kako je misija Alijanse da zaštiti svojih milijardu ljudi, NATO vjeruje da žene igraju vitalnu ulogu u svemu što se radi na izgradnji jače Alijanse koja se oslanja na vještine i talente svoje raznolike populacije.

“Svako je jedinstven i donosi individualne talente u tim, što doprinosi našoj operativnoj efikasnosti unutar NATO-a,” rekao je tehnički narednik Maddie, glavni podoficir laboratorije 852. medicinske stomatološke eskadrile. “Prepoznajući snagu u različitosti, možemo osloboditi njen potencijal i pozitivno utjecati na kulturu u NATO-u.”

Od 2013. rodne perspektive su integrisane u NATO planiranje odbrane, Strateške obavještajne zahtjeve i njegov rad na borbi protiv terorizma. NATO vjeruje da svaka politika, program ili projekat mogu različito utjecati na muškarce i žene, tako da razumijevanje ovih razlika može pomoći da se poboljša način na koji se radi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo