14°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

11.02.2024 / 23:42 Svijet - Pandorina kutija

Šok u Njemačkoj: Djed Annalene Baerbock odlikovani nacista

Šok u Njemačkoj: Djed Annalene Baerbock odlikovani nacista
Foto: X.com
Nedavno otkriće nacističke prošlosti dede Annalene Baerbock pokrenulo je pitanja o njenom zalaganju. za mir a ujedno i o zalaganju za izvoz oružja.

U otkriću koje je izazvalo šok u političkom pejzažu Njemačke, Valdemar Berbok, identifikovan je kao oficir Vermahta i nepokolebljivi nacionalsocijalista koji ne samo da je čitao "Mein kampf" već je i odlikovan najvećim vojnim ordenom, Krstom za ratne zasluge sa mačevima 1944. godine.

Baerbock, koja je ranije govorila o ratnim iskustvima svog djeda, nikada nije pominjala njegovu nacističku pripadnosti i o tome je nedavno prvi detljano pisao "Bild".

Vojna karijera Valdemara Berboka počela je 1937. kada se pridružio Vermahtu. Prema "Bildovom" izveštaju, on je svim srcem njegova privrženost nacističkom cilju nagrađena je 1944. Krstom za ratne zasluge sa mačevima, počastima koja se dodeljuje onima koji su pokazali izuzetnu službu i požrtvovanost tokom rata.

Nakon ovog otkrića, Annalene Baerbock se nalazi na kritičnom raskršću. Da li će nastaviti da se zalaže za intervencionizam ili će preispitati svoj stav u svjetlu prošlosti svoje porodice?

Samo će vrijeme pokazati kako će se odvijati ovo poglavlje političke historije Njemačke - ostavio je "Bild" pitanja otvorenim.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo