07.02.2024 / 16:10 Zanimljivosti - Odlučeno je

Andy Warhol Fondacija oživljava Warholovo djelo u čast 40 godina od Olimpijade

Andy Warhol Fondacija oživljava Warholovo djelo u čast 40 godina od Olimpijade
Foto: Vijesti.ba

Na incijativu Olimpijskog Muzeja Sarajevo uspostavljena je komunikacija sa Andy Warhol Fondacijom (NYC) koja je pravni zastupnik njegove zaostavštine.

Iz Oficijelne Umjetničke Mape radova pod nazivom "Art & Sports" kreirane od strane Laze Vujića (Visconti Art Galerija Ljubljana), odabrano je djelo "Speed Skater" koje je Andy Warhol uradio u čast tadašnjih Zimskih Igara u Sarajevu, a koje bi dodatno promoviralo kolekciju umjetničkih radova koju posjeduje Olimpijski Muzej u Sarajevu.

"Za nas je ovo veliki dan. Kompletan tim u Olimpijskom Muzeju trudi se promovirati Sarajevo kao olimpijski grad u najboljem svjetlu, a ujedno se i otvoriti prema svijetu. Mnogi projekti na kojima radimo, kao što su IVA projekat u partnerstvu sa Gradom Sarajevom i UNESCO-m, aktuelne saradnje sa Švicarskom i Francuskom ambasadom u Bosni i Hercegovini, su samo neki od projekata koji nas dovode korak bliže našim strateškim ciljevima. Također se trudimo da djelujemo pozitivno i jačamo lokalnu zajednicu. Jedan takav projekat je i promocija našeg "Olimpijskog Komšiluka" gdje pored internacionalin inicijativa jačamo i svoju mikro-zajednicu u Petrakijinoj ulici", kazala je Senka Ibrišimbegović, direktorica Olimpijskog Muzeja Sarajevo.

Što je Warhol radio u Sarajevu?

Lazar Vujić je predložio Olimpijskom savezu projekt saradnje s tadašnjim vodećim svjetskim umjetnicima, te ih je čak 17 napravilo rješenja prema kojima su izrađeni plakati i razglednice Igara. Među autorima su: Pierro Dorazio, Friedrich Hundertwasser, David Hockney, Henry Moore, Michelangelo Pistoletto, Cy Twombley...

„Najzanimljiviji su bili sastanci s Warholom. Lazo mu je jednom prilikom donio na poklon vezenu bosansku bisagu i time ga jako obradovao – mislili smo samo formalno, no godinu dana kasnije slučajno smo ga sreli s njom na leđima kako šeće po Broadwayu. Nekoliko puta smo bili i kod Henryja Moora koji je bio jako ljubazan, tada već pomalo bolestan starac. Pogotovo ga je interesirao rad Dušana Džamonje, za kojeg je tvrdio da je, poslije njega, sigurno najbolji kipar”, kazao je Živa Vujić.

40 godina nakon, Andyjev rad "Speed skater" postaje nosiva umjetnost u ograničenom tiražu, samo za 2024. godinu. Svega 40 replika Andyjevog djela će se re-kreirati u tiskanoj verziji na bijelim i crnim odjevnim predmetima posebno za ovu priliku, a koje će biti moguće kupiti jedino u Olimpijskom Muzeju u Sarajevu. Ovi primjerci kolekcionarske vrijednosti će moći da se nabave kroz listu čekanja, putem muzejskog web shopa i preko web stranice. Svi uzorci koji se ne prodaju prema ugovoru sa Andy Warhol Fondacijom moraju biti uništeni radi zaštite vrijednosti umjetničkog stvaralaštva. Više o razvoju projekta možete saznati u narednom periodu na socijalnim mrežama Olimpijskog Muzeja.

"Želimo osvježiti regionalne i globalne odnose i kreirati novu relevantnost sa starim kredibilitetom. Ova saradnja predstavlja znak da svijet nije zaboravio Sarajevo i njegov umjetnički značaj. Otvorili smo još nekoliko dijaloga za nove cross-industry saradnje i svaka nosi novinu pristupanja našoj prošlosti u svrhu kreiranja potencijala budućnosti", kaže Mersel Bujak, kreativni direktor kampanje Olimpijskog Muzeja "The Future of Olympic Legacy".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo