07.02.2024 / 10:01 Svijet - Pojas Gaze

Hamas predložio trofazni plan prekida vatre u Gazi

Hamas predložio trofazni plan prekida vatre u Gazi
Foto: FENA

Hamas je predložio plan o prekidu vatre kojim bi se oružje u Gazi utišalo na četiri i po mjeseca što bi dovelo do okončanja rata, kao odgovor na prijedlog koji su prošle sedmice poslali katarski i egipatski posrednici i koji su podržali Sjedinjene Države i Izrael.

Prema nacrtu dokumenta u čiji je uvid došao Reuters, Hamasov kontraprijedlog predviđa tri faze u trajanju od po 45 dana.

Tim prijedlogom bi njegovi borci razmijenili preostale izraelske taoce koje su zarobili 7. oktobra za palestinske zatvorenike. Počela bi obnova Gaze, izraelske snage bi se potpuno povukle, a tijela i posmrtni ostaci bili bi razmijenjeni.

Američki državni sekretar Antony Blinken stigao je tokom noći u Izrael nakon što se sastao s čelnicima posrednika Katara i Egipta, u najozbiljnijem diplomatskom pokušaju okončanja rata do sada s ciljem postizanja produženog primirja. Detalji Hamasove kontraponude ranije nisu objavljeni.

Prema protuprijedlogu Hamasa, sve izraelske žene taoci, muškarci mlađi od 19 godina, starci i bolesni bit će pušteni tokom prve 45-dnevne faze u zamjenu za puštanje palestinskih žena i djece iz izraelskih zatvora.

Preostali muški taoci bi bili oslobođeni tokom druge faze, a ostali razmijenjeni u trećoj fazi. Do kraja treće faze Hamas očekuje da strane postignu dogovor o okončanju rata.

Grupa, koja upravlja Gazom, navela je u dodatku prijedloga kako želi oslobađanje 1500 zatvorenika, od kojih trećinu želi izabrati s liste Palestinaca kojima je Izrael izrekao doživotne kazne.

Primirje bi također povećalo protok hrane i druge pomoći očajnim civilima u Gazi koji se suočavaju s glađu i velikom nestašicom osnovnih potrepština.

Izrael je pokrenuo vojnu ofanzivu u Gazi nakon što su militanti iz Gaze pod vlašću Hamasa ubili 1.200 ljudi i uzeli 253 taoca u južnom Izraelu 7. oktobra. Ministarstvo zdravlstva Gaze tvrdi kako je potvrđeno da je najmanje 27.585 Palestinaca ubijeno u izraelskoj vojnoj kampanji, a strahuje se da je još voše hiljada zatrpano pod ruševinama, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo