06.02.2024 / 12:08 Svijet - Moskva

Rusija optužila Bidena da koristi napade u Iraku i Siriji za poboljšanje rejtinga uoči izbora

Rusija optužila Bidena da koristi napade u Iraku i Siriji za poboljšanje rejtinga uoči izbora
Foto: Agencije
Rusija je optužila američkog predsjednika Joea Bidena da je izveo udare u Iraku i Siriji kako bi poboljšao svoj imidž dok se kampanja za predsjedničke izbore "zahuktava" - a ne kao odmazdu za smrtonosni napad na američke vojnike.

Sjedinjene Države pokrenule su u petak zračne napade na desetke ciljeva povezanih s iranskom Revolucionarnom gardom (IRGC) i savezničkim grupama nakon što su tri američka vojnika ubijena u Jordanu, u napadu za koji Washington okrivljuje proiranske milicije.

Ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzia, na sastanku Vijeća sigurnosti o udarima, koji je zatražila Moskva, kazao je da nema opravdanja za američku akciju.

- U tim pokušajima “pokazivanja mišića” vidimo, prije svega, želju da se utječe na domaći politički pejzaž u Americi, želju da se nekako popravi katastrofalni imidž sadašnje američke administracije na međunarodnoj areni dok se zahuktava kampanja za predsjedničke izbore - kazao je.

Američki glasači izaći će na birališta u novembru kako bi izabrali predsjednika za naredne četiri godine. Bijela kuća nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom Nebenzijinih izjava o Bidenu.

Zamjenik američkog ambasadora u UN-u Robert Wood opravdao je američke udare u Siriji i Iraku pozivajući se na član 51 osnivačke Povelje UN-a, koji pokriva pojedinačno ili kolektivno pravo država na samoodbranu od oružanog napada.

- Da budem jasan: Sjedinjene Države ne žele više sukoba u regiji dok aktivno rade na obuzdavanju i deeskalaciji sukoba u Gazi. I ne tražimo direktan sukob s Iranom. Nastavit ćemo, međutim, braniti naše osoblje protiv neprihvatljivih napada. Tačka - kazao je Wood.

Dodao je da su napadi u Siriji i Iraku "zasebna i odvojena" operacija od američkih i britanskih napada na proiransku grupu Huti u Jemenu kao odgovor na napade Huta na brodove u Crvenom moru.

Pentagon je u ponedjeljak saopćio da nije svjestan bilo kakvih pogibija među Irancima u nedavnim napadima.

Iranski ambasador u UN-u Amir Saeid Iravani osudio je američku akciju kao "nelegitimnu, nezakonitu i neopravdanu".

- Sve grupe otpora u regiji su nezavisne. Svaki pokušaj da se te akcije pripišu Iranu ili njegovim oružanim snagama je obmanjujući, neutemeljen i neprihvatljiv. Iran nikada ne nastoji doprinijeti prelivanju u regiji - poručio je on u 15-članom Vijeću sigurnosti UN-a, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo