06.02.2024 / 09:13 Svijet - Kijev

Ukrajinska agencija za istraživačko novinarstvo optužuje vlasti za nezakonit nadzor

Ukrajinska agencija za istraživačko novinarstvo optužuje vlasti za nezakonit nadzor
Foto: Agencije
Ukrajinska agencija za istraživačko novinarstvo bihus.info saopćila je da je ogranak službe unutrašnje sigurnosti SBU stavio njene novinare pod nezakonit nadzor.

U postu u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, bihus.info, koja redovno objavljuje istraživačke priče o zvaničnicima i bogatim privatnim licima, navodi se da je jedinica SBU imala 30 ljudi koji su špijunirali njene novinare tokom korporativnog dešavanja u hotelu u decembru.

- Ko predstavlja najveću prijetnju nacionalnoj sigurnosti u ratu? Jasno novinari, po mišljenju SBU - objavio je bihus.info na kanalu za razmjenu poruka Telegram.

SBU je odgovorio navodeći u saopćenju da podržava principe slobodne štampe kao dio njegove misije odbrane nacionalnih interesa i da je pokrenuta krivična istraga o korištenju špijunske tehnologije.

Izvor unutar organizacije kazao je novinarima da je šef jedne od njenih jedinica, Odjeljenja za odbranu nacionalne državnosti, smijenjen nakon što su optužbe objavljene u javnosti prošlog mjeseca.

U saopćenju na Telegramu, SBU je navela da su neki članovi medija identifikovani kao kupci dilera droge.

Prošlog je mjeseca video snimak koji je malo poznata grupa objavila na internetu prikazao članove bihus.info na decembarskom događaju kako koriste rekreativne droge i govore o nabavci kanabisa i MDMA, koji su ilegalni u Ukrajini. Bihus.info je priznao da je snimak originalan, osuđujući i upotrebu droga i nadzor nad zaposlenima.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio je istragu o praćenju i osudio pokušaje pritiska na novinare, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo