05.02.2024 / 13:21 Svijet - Madrid

Španija će dati 3,8 miliona dolara UNRWA-i nakon što su ključni donatori obustavili pomoć

Španija će dati 3,8 miliona dolara UNRWA-i nakon što su ključni donatori obustavili pomoć
Foto: Vijesti.ba

Španija će agenciji Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice UNRWA poslati dodatnih 3,5 miliona eura pomoći, rekao je ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares zastupnicima u ponedjeljak.

Glavni donatori UNRWA-e, uključujući Sjedinjene Države i Njemačku, obustavili su finansiranje nakon što su se pojavile tvrdnje da je oko 12 od nekoliko hiljada palestinskih zaposlenika osumnjičeno za umiješanost u napade Hamasa u Izraelu 7. oktobra.

- Situacija UNRWA-e je očajna i postoji ozbiljan rizik da će njezine humanitarne aktivnosti u Gazi biti paralizovane u roku od nekoliko sedmica - rekao je Albares zastupnicima, javlja Reuters.

Madrid je izdvojio 18,5 miliona eura izravno UNRWA-i 2023., uključujući 10 miliona eura odobrenih u decembru nakon odluke da se utrostruči razvojna i humanitarna pomoć palestinskim teritorijima.

U petak je susjedni Portugal najavio dodatnu pomoć UNRWA-i u vrijednosti od milion eura. Ministar vanjskih poslova Joao Cravinho napisao je na društvenoj platformi X da je ključno "ne okrenuti leđa palestinskom stanovništvu u ovom teškom trenutku".


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo