04.02.2024 / 13:25 Svijet - Sprema se akcija

Jemenski hutisti najavili odgovor na američke i britanske napade

Jemenski hutisti najavili odgovor na američke i britanske napade
Foto: X
Sjedinjene Američke Države i Britanija pokrenule su napade na 36 ciljeva Hutija u Jemenu, drugog dana velikih američkih operacija protiv grupa povezanih s Iranom nakon smrtonosnog napada na američke trupe prošlog vikenda.

Napadi u subotu kasno navečer pogodili su zakopane objekte za skladištenje oružja, raketne sisteme, lansere i druge mogućnosti koje su Hutiji koristili za napad na brodove u Crvenom moru, rekao je Pentagon, dodajući da je gađano 13 lokacija diljem zemlje.

To su najnoviji udarci u sukobu koji se proširio na Bliski istok od 7. oktobra, kada je palestinska grupa Hamas napala Izrael iz Pojasa Gaze, zapalivši rat koji je grupe koje podržava Teheran uvukao u napade na američke i izraelske mete na nekoliko frontova.

Glasnogovornik vojske Yahya Sarea rekao je da udari "neće proći bez odgovora i posljedica".

"Zgrada u kojoj živim se tresla", rekla je Fatimah, stanovnica Sane koju kontroliraju Huti, dodajući da je prošlo više godina otkako je osjetila takve eksplozije u zemlji koja je pretrpjela godine rata.

Huti nisu objavili da ima žrtava.

Napadi u Jemenu odvijaju se paralelno s američkom kampanjom odmazde koja se odvija nakon ubistva tri američka vojnika u napadu dronovima militanata koje podržava Iran na predstražu u Jordanu prije tjedan dana.

U petak su SAD izvele prvi val te odmazde, gađajući u Iraku i Siriji više od 85 ciljeva povezanih s iranskom Islamskom revolucionarnom gardom (IRGC) i milicijama koje podupire, navodno ubivši gotovo 40 ljudi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo