03.02.2024 / 00:16 Svijet - Američki predsjednik

Biden o napadima: Ne tražimo sukob, ali ako nam naudite, odgovorit ćemo

Biden o napadima: Ne tražimo sukob, ali ako nam naudite, odgovorit ćemo
Foto: X
Američka vojska objavila je da je izvela zračne napade u Iraku i Siriji protiv iranskih snaga Quds Korpusa čuvara islamske revolucije (IRGC) i pridruženih milicijskih grupa.

Američke vojne snage pogodile više od 85 ciljeva, uključujući zapovjedne i obavještajne centre, rakete i projektile, skladišta dronova, te objekte korištene u logističke i opskrbne svrhe, navodi se u objavi.

Napade su izvršili brojni avioni, uključujući i bombardere dugog dometa koji su doletjeli iz SAD-a, objavio je The Guardian.

Do sada je gađano najmanje 85 ciljeva širom Iraka i Sirije.


Bijela kuća objavila je izjavu Joea Bidena nakon vijesti da je SAD pokrenuo zračne napade na ciljeve u Siriji i Iraku.

"Prošle nedjelje, tri američka vojnika ubijena su u Jordanu dronom koji su lansirale militantne grupe uz podršku iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC). Ranije danas prisustvovao sam dostojanstvenom povratku ovih hrabrih Amerikanaca u zračnu bazu Dover i razgovarao sam sa svakom od njihovih porodica.

Ovog poslijepodneva, prema mojim uputama, američke vojne snage napale su ciljeve u Iraku i Siriji koje IRGC i pridružene milicije koriste za napade na američke snage. Naš odgovor počeo je danas.

Nastavit će se u vrijeme i na mjestima po našem izboru. Sjedinjene Države ne žele sukob na Bliskom istoku ili bilo gdje drugdje u svijetu. Ali neka znaju svi oni koji nam žele nauditi: ako naudite Amerikancu, mi ćemo odgovoriti", rekao je Biden.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo