01.02.2024 / 20:56 BiH - Turištička zajednica

Pokrenut strateški važan projekat za nove aviolinije iz Tuzle

Turistička zajednica Tuzlanskog kantona objavila je Javni poziv za subvencioniranje aviosaobraćaja na području TK u svrhu razvoja turizma.

Cilj javnog poziva je razvoj turizma na području TK subvencioniranjem aviokompanija radi razvoja postojećih i uspostavljanja novih destinacija, povećanja broja putnika u aviosaobraćaju i osnaživanje turističkog sektora.

„Ovo je dobra vijest za Međunarodni aerodrom Tuzla. Mi se radujemo novim linijama. Prošli put smo Javni poziv raspisali mi kao kompanija, a sada je to Turistička zajednica Tuzlanskog kantona. Cilj je privlačenje turista u naš kanton, a turisti su svakako naši putnici i klijenti. Ovo je jako važna vijest za nas kao aerodrom", kazao je za Vijesti.ba Dževad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Javni poziv je raspisan za sve aviokompanije, koje moraju ispunjavati određene uslove.

„Neophodni uslovi su navedeni u pozivu. Da aviokompanija posjeduje radnu dozvolu operatora, da posjeduje važeći certifikat avio operatora (AOC), da ima uspostavljen online sistem prodaje avio karata i opratećih usluga. Kriteriji za izbor su: Avion kapaciteta minimalno 110 sjedišta i najniža cijena po rotaciji“, naveli su iz Turističke zajkednice TK.

Turistička zajednica je ponudila mogućnost apliciranja na 19 destinacija i to osam u Njemačkoj, četiri u Švedskoj, u Danskoj, Autriji i Holandiji po dvije te jednu u Turskoj. U pitanju su i određene linije koje su ukinute odlaskom Wizz Aira iz Tuzle. Povećanje broja operacija iz Tuzle je značajno i za privrednike, a i za putnike.

„Hamburg i Berlin bi mi bili značajni jer idem i sada tamo, pa onda organizujem prevoz sa drugih aerodroma. Veoma je važan ovaj segment saobraćaja za nas u dijaspori“, kazao nam je Mensud koji živi u Berlinu, a rodom je iz Lukavca.

„I sad je meni dobro, ovo je odlično, dođem za dva sata u Švedsku, a autobusom se vozim oko 20 sati, a cijena karte je skoro pa ista“, kaže Jasmin iz Tuzle.

„Trebaju svakako nove linije, iako je i sada dobar dio Evrope pokriven letovima iz Tuzle, a svakako da bi trebalo još, posebno za Njemačku gore“, ističe Tuzlanka Jasna.

Subvencioniranje linija zavisi od broja ponuda na određene linije, a što će u konačnici uticati i na iznos sredstava koje izdvaja Vlada Tuzlanskog kantona.

Podjećamo, Vlada TK je već izdvojila 2,5 milona konvertibilnih maraka subvencije za linije koje ne budu finansijski opravdane, a na koje leti aviokompanija Lumiwings. Ova aviokompanija na tuzlanskom aerodromu je u decembru prošle godine bazirala jedan avion te uspostavila linije, a u martu se očekuju i letovi za Tursku, tačnije Istanbul.

M.V

(Vijesti.ba)

Izdvajamo