01.02.2024 / 07:18 Svijet - Washington

Direktor FBI: Kinezi napadaju ključnu američku infrastrukturu

Direktor FBI: Kinezi napadaju ključnu američku infrastrukturu
Foto: FBI

Hakeri povezani s kineskom vladom ciljaju kritičnu američku infrastrukturu, pripremajući se da nanesu „stvarnu štetu” Amerikancima, izjavio je danas direktor FBI Christopher A. Wray pred odborom Kongresa.

On je članovima Komisije Predstavničkog doma za Komunističku partiju Kine rekao da su među metama hakerskih napada koje sponzoriše ta država postrojenja za prečišćavanje vode, električna mreža, naftovodi i prirodni gas i transportna čvorišta.

- Oni nisu fokusirani samo na političke i vojne ciljeve. Vidimo odakle se oni pozicioniraju u civilnoj infrastrukturi, da niski udari nisu samo mogućnost u slučaju sukoba, niski udari na civile su deo kineskog plana. Želim da američki narod zna da ne možemo sebi priuštiti da prespavamo ovu opasnost, rekao je Wray.

On je rekao da je pokrenuo kampanju za zatvaranje grupe Volt Typhoon zbog toga što su hakovali stotine starijih kancelarijskih rutera kako bi pristupili podacima o američkoj imovini.

Kineska vlada za sada nije odgovorila na ove optužbe. Međutim, ranije su već negirali optužbe za cyber ratovanje protiv drugih zemalja.

Hakerski napori grupe Volt Typhoon prvi put su izašli na vidjelo prošlog maja u SAD-u, nakon što je Microsoft upozorio da je grupa ciljala nekoliko javnih instanci, uključujući vladinu e-poštu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo