13°C
Mostar 17°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 14°C

31.01.2024 / 23:55 Svijet - Generalni sekretar UN

Guterres: UNRWA je 'kičma' pomoći Gazi

Guterres: UNRWA je 'kičma' pomoći Gazi

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres nazvao je u srijedu agenciju UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama "kičmom" pomoći u Gazi nakon što je nekoliko zemalja obustavilo finansiranje zbog izraelskih tvrdnji da je 12 djelatnika UNRWA-e učestvovalo u Hamasovim napadima 7. oktobra.

- Jučer sam se sastao s donatorima kako bih saslušao njihovu zabrinutost i izložio korake koje poduzimamo da ih riješimo. UNRWA je kičma svih humanitarnih odgovora u Gazi - poručio je Guterres Komitetu UN-a za palestinska prava.

Uskraćivanje sredstava UNRWA-e bilo bi "opasno i rezultiralo bi kolapsom humanitarnog sistema u Gazi - naveli su čelnici agencija UN-a u zajedničkoj izjavi.

Spor se intenzivirao nakon što je Izrael optužio UNRWA da je dozvolila Hamasu da koristi agencijsku infrastrukturu u Gazi za vojne aktivnosti.

UNRWA je saopćila da je brzo reagovala na optužbe Izraela da je 12 članova njenog osoblja bilo uključeno u napade Hamasa. Sjedinjene Države, Britanija, Njemačka i Japan među zemljama su koje su obustavile plaćanja u 'svjetlu' tih navoda.

Agencija UN-a dugo je pod lupom Izraela, koji je optužuje da sistematski djeluje protiv interesa te zemlje.

Izrael je obećao da će zaustaviti rad agencije u Gazi nakon rata i udvostručio je ptitisak na humanitarnu agenciju u utorak kada je portparol vlade Eylon Levy kazao da je UNRWA "u osnovi kompromitirana".

Optužio ju je da "unajmljuje teroriste u masovnim razmjerima, prepuštajući svoju infrastrukturu na korištenje za vojne aktivnosti Hamasa, i oslanjajući se na Hamas za distribuciju pomoći u Pojasu Gaze".

Čelnik UN-a za humanitarnu pomoć Martin Griffiths kazao je da je cijeli humanitarni sistem -- s UNRWA u središtu - posvećen isporuci pomoći Gazi.

- Široka humanitarna zajednica - uključujući agencije UN-a, nevladine organizacije, Crveni krst i Crveni polumjesec - sarađuje kako bi osigurala da pomoć stigne do ljudi kojima je potrebna u najvećoj mogućoj mjeri - poručio je on Vijeću sigurnosti UN-a.

Nećete se iznenaditi kada čujete da je u srcu toga UNRWA. Naš humanitarni odgovor za okupirane palestinske teritorije zavisi od toga da li UNRWA bude adekvatno finansirana i operativna. Naravno da bismo željeli da se odluke o zadržavanju sredstava od UNRWA ponište - kazao je.

Koordinatorica pomoći UN-a u Gazi Sigrid Kaag kazala je da "ne postoji način da bilo koja organizacija može zamijeniti ili nadoknaditi ogroman kapacitet UNRWA".

Nakon napada na Izrael 7. oktobra, koji je rezultirao smrću oko 1.140 ljudi, uglavnom civila, prema podacima AFP-a zasnovanom na zvaničnim podacima, njegova vojska je pokrenula zračnu, kopnenu i pomorsku ofanzivu.

U ofanzivi je ubijeno najmanje 26.900 osoba u Gazi, većinom žena i djece, saopćilo je lokalno ministarstvo zdravstva, prenosi AFP.


(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo