8°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

22.01.2024 / 17:02 Svijet - Kod Sankt Peterburga

Kremlj optužio Ukrajinu za napad na plinski terminal

Kremlj optužio Ukrajinu za napad na plinski terminal
Foto: X
Kremlj je optužio Ukrajinu da je dan ranije napala plinski terminal u luci Ust-Lugi, nedaleko od Sankt Peterburga, na ruskoj obali Baltičkog mora, oko 900 kilometara od ukrajinske granice.

“Kijevski režim nastavlja pokazivati svoje bestijalno lice gađajući civilnu infrastrukturu”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, odgovarajući na pitanje o velikom požaru koji je u nedjelju buknuo na plinskom terminalu kojim upravlja Novatek, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

Kako ruski rat protiv Ukrajine ulazi u treći godinu, ukrajinska vojska sve češće gađa mete duboku u ruskoj teritoriji. S druga strane, u ruskim napadima na ukrajinske gradove od februara 2022. godine ubijeno je više od 10.000 civila, a približno polovina smrtnih slučajeva zabilježena je daleko iza prvih crta fronta, prema podacima UN-ovog ureda za ljudska prava.

“Deset hiljada civilnih žrtava je turoban podatak za Ukrajinu”, rekla je šefica posmatračke misije UN-a u toj evropskoj državi Danielle Bell, krajem prošle godine.
Prema njenim riječima, očekuje se da je stvarni broj ubijenih civila “značajno veći”.

Novatek je objavio da je požar izazvao “vanjski faktor”, ne ulazeći u detalje.

“Rusko ministarstvo odbrane i sistemi protivzračne odbrane čine sve što je potrebno kako bi spriječili takve terorističke napade”, rekao je Peskov.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo