29.12.2023 / 06:01 Politika - Reakcije

Konaković: Dodik se igra vatrom, treba biti spreman

Konaković: Dodik se igra vatrom, treba biti spreman
Foto: Arhiva

Ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik NiP-a Elmedin Konaković gostovao je sinoć na FTV-u u Dnevniku D.

Konaković je govorio o brojnim temama, a posebno se osvrnuo na posljednje prijetnje Milorada Dodika otcjepljenjem RS, koje su izazvale i brojne reakcije međunarodne zajednice i regiona.

“Od 2006. intenzivno najavljuje secesiju. Prošlo je 17 godina u tom narativu u kojem je trošio puno energije najavljujući otcjepljenje. Sve te njegove prijetnje te vrste treba uzimati za ozbiljno i treba biti spreman na takve scenarije. Dobro zna i on, i cjelokupna javnost u BiH, pogotovo međunarodna javnost, šta bi to značilo, ne isključujući ni konflikt, jer smo mi preskupo platili cijenu uspostavljanja dejtonske BiH. To je nemoguća opcija bez mnogo zapleta. On se igra vatrom. Podleći njegovim ultimatumima ili ucjenama bila bi velika greška“, smatra Konaković, koji potom nastavlja:

„Neka Dodik proba imovinu koja je u bh. entitetu Republika Srpska, šume, vode, uzeti kao kolateral na nekoj ozbiljnoj međunarodnoj berzi, pa da čuje čija je to imovina. Imovina je Bosne i Hercegovine. Pričom o secesiji on sebe, RS i sve građane izlaže sve dubljoj izolaciji i vodi u jedan problem koji mu ja ne preporučujem. Uspjeli smo i s takvim Dodikom pomjeriti BiH naprijed, predugo je stajala u jednom mjestu“.

Na pitanje hoće li visoki predstavnik nametnuti zakon o imovini i je li to jedino rješenje, odgovara:

“Nemam sve potrebne informacije. Vrlo su tajnoviti ljudi koji tamo rade. Ponovit ću svoj stav – pitanje državne imovine nije predmet bilo kakve rasprave, osim upotrebe imovine u smislu pokretanja ekonomije. Država BiH je vlasnik svoje imovine. Spremni smo na razgovore i najbolje bi bilo da se to riješi u parlamentu bez nametanja visokog predstavnika – o načinu korištenja državne imovine“.

Upitan koliko djelovanje visokog predstavnika pomaže ili odmaže funkcionisanju državne koalicije, smatra da 'njegov intervencionizam ima opravdanost – ono što je bilo zakočeno, on je odblokirao'.

“Najvažnija definicija njegovih intervencija je da on reaguje onda kada političari nešto koče, kako bi odblokirao, i kada političari ne rade svoj dio posla, kada se ne ispunjavaju neke obaveze. Korištenje bonskih ovlasti za državu BiH ja smatram korisnim. Neke je stvari uradio vrlo korektno, osim one izborne noći kada je promijenio pravila izborne utakmice i ojačao etničke strukture koje su pomogle najviše SDA da pokupuje neke zastupnike u Klubu Bošnjaka, nismo bili sretni tom odlukom. Sve druge idu u pravcu zaštite interesa države BiH i njenih institucija. BiH nije imala štetu od njegovih intervencija“, izjavio je Konaković.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo