28.12.2023 / 14:08 BiH - Šest tomova

Bešlija, Jahić i Dedić za Vijesti: Edicija 'Historija BiH' je generacijski projekat

Bešlija, Jahić i Dedić za Vijesti: Edicija 'Historija BiH' je generacijski projekat
Foto: Vijesti.ba
Večeras će u sarajevskoj Vijećnici s početkom u 19 sati, biti upriličena svečana promocija edicije "Historija Bosne i Hercegovine“.

Radi se o specijalnom izdanju u šest tomova Instituta za historiju Univerziteta uz Sarajevu. Ovo djelo predstavlja prvu institucionalnu historiografsku sintezu u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini.

Riječ je o generacijskom projektu, kako ga autori nazivaju, na kojem su aktivno radili posljednje dvije i po godine.

Isticanje Bosne i Hercegovine i njenog hoda kroz historiju

Kako je za Vijesti.ba istaknuo dr. Sedad Bešlija, direktor Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu i glavni i odgovorni urednik edicije "Historija Bosne i Hercegovine".


- Prvi put od kada postoje historiografska istraživanja u Bosni i Hercegovini konačno smo dobili institucionalnu preglednu naučnu historiografsku sintezu prošlosti Bosne i Hercegovine od najstarijih vremena do recentne prošlosti na kraju 20. stoljeća na jednom mjestu. Riječ je o „zaokruženom obrazovanju“ u 6 tomova iz pera domaćih autora, 47 doktora nauka iz historijske i drugih srodnih oblasti, pod devetočlanim uredništvom. Do danas nemamo djela sintetskog karaktera iz oblasti historije Bosne i Hercegovine, bilo da se radi o historijama, enciklopedijama, hronologijama ili leksikonima, posebno ih nemamo u okviru naučnih institucija, dakle, onim oblicima publicističkog rada koji podrazumijeva pisane naučne preglede ljudskog znanja, navodi dr. Bešlija. 

On je naglasio da dodatnu vrijednost ovoj ediciji daje sam „koncept projekta koji je podrazumijevao isticanje Bosne i Hercegovine i njenog hoda kroz historiju u prvi plan."

- I potpuno naučan pristup baziran za historijskim izvorima bez ikakvih primjesa ideologije, zloupotrebe historije ili mitologije. Smatramo da čitaocima nudimo sigurno historijsko štivo bez opasnosti po njihovo mentalno zdravlje ili pozitivno obrazovanje. Čitajući ediciju svako će se uvjeriti u svu kulturološku raskoš kojeg nudi prošlost naše domovine od pojave prvog čovjeka na tlu Bosne i Hercegovine prije 300.000 godina pa sve do savremenog doba. Ovo je prilika da se afirmira pozicija historije kao plemenite naučne discipline koja je važna u oblikovanju i odrastanju svake ličnosti, pojasnio je dr. Bešlija.

Naučno utemeljeno i profesionalno napisano

Dr. Adnan Jahić,  profesor na Odsjeku za historiju Univerziteta u Tuzli je bio jedan od urednika i autora edicije. On je naglasio da se “već duže vrijeme osjećala potreba, kako u historiografskim krugovima tako i u društvu u cjelini, za jednom cjelovitom, naučno utemeljenom i profesionalno napisanom Historijom Bosne i Hercegovine.”



- Ova višetomna sinteza će doprinijeti boljem poznavanju i razumijevanju složenih i zamršenih tokova bosanskohercegovačke historije, ali i, želim vjerovati, razbijanju mitova i stereotipa kojim obiluje javni diskurs u našoj zemlji i regionu, opterećen nacionalističkom megalomanijom, politički oblikovanim narativima i romantičarskim predstavama o prošlosti ove zemlje i njenih ljudi. Ova edicija je važan korak u afirmaciji istine o našoj državi, njenim narodima i građanima, njenoj bogatoj kulturi i baštini, izjavio je dr. Jahić za Vijesti.ba.

Jedan od urednika edicije, dr. Enes Dedić, naučni saradnik na Institutu za historiju UNSA, za Vijesti.ba je pojasnio da edicija “bez ikakve dileme ima potencijal da bude najveći historiografski projekat ikada u Bosni i Hercegovini“.

- Ovo izdanje obuhvata historiju prostora današnje Bosne i Hercegovine od prahistorije zaključno sa devedesetim godinama 20. stoljeća.. U sklopu ovog projekta meni je pripala čast i velika odgovornost da budem urednik i jedan od autora drugog toma publikacije pod naslovom “Srednjovjekovna Bosna”. U okviru ovog toma odnosno ukoričene knjige obrađeni su historijski događaji i procesi od ranog srednjeg vijeka, odnosno od formiranja prvih slavenskih sklavinija sredinom 6. stoljeća, pa sve do sredine 15. stoljeća kada je osmanskim osvajanjem bosanske države okončana srednjovjekovna epoha na ovom prostoru. U pisanju ovog toma učestvovale su mlađe i starije generacije historičara, lingvista, arheologa i historičara umjetnosti, naglasio je dr. Dedić.



Deset tematskih cjelina

On je i objasnio da je obrađeno ukupno „deset tematskih cjelina koje obuhvataju obrade političke, društvene i ekonomske historije, te prikaze razvoja kulture i umjetnosti u srednjovjekovnoj Bosni, kao i prezentaciju materijalne kulture.“

- S obzirom na činjenicu kako je primijenjena metodologija naučnog rada koja podrazumijeva navođenja referenci za sve prezentirane podatke, svi zainteresirani čitaoci će biti u mogućnosti lako provjeriti izvore iz kojih su autori crpili saznanja, ali također i pronaći literaturu za šire spoznaje o užem pitanju koje ih posebno zanima. Osmišljavanje koncepta ovog toma, odabir naučnika za svaki segment, te rad na istraživanju, pisanju radova i komunikaciji sa autorima bio je odgovoran i dinamičan posao. Suradnja sa istaknutim bosanskohercegovačkim naučnicima koji se kroz različite struke bave srednjovjekovnim periodom predstavljala je posebno zadovoljstvo. Nadam se da će ova publikacija doprinijeti adekvatnom razumijevanju historije srednjovjekovne Bosne i općenito historije Bosne i Hercegovine, što je i bio primarni cilj ovog projekta, zaključio je dr. Enes Dedić.

Dr. Bešlija je također pojasnio kako je tekao razvojni put ovog projekta.



- U svojstvu direktora Instituta za historiju UNSA u svoj mandatni program jula 2020. godine sam uvrstio izradu edicije, a zatim je Vijeće Instituta 10.5.2021. podržalo formiranje Radne grupe koja je imala zadatak da razradi sve pojedinosti projekta do konačne realizacije. Formiran je urednički tim od 9 članova (Adnan Busuladžić, Enes Dedić, Sedad Bešlija, Hana Younis, Muhamed Nametak, Adnan Jahić, Sanja Gladanac Petrović, Dženita Sarač Rujanac i Jasmin Medić). Upućen je poziv relevantnim istraživačima u Bosni i Hercegovini, prema odabiru uredničkog tima, od kojih se najveći dio odazvao i ispunio zadatak. Uz podršku tehničkog osoblja, lektora, dizajnera i korektora priveli smo projekat kraju i očekujemo da će iz štampe izaći krajem januara kada će djelo biti spremno za distribuciju. Narudžbe primamo od 25. novembra, Dana državnosti BiH, i bilježio se sjajno interesovanje javnosti, dodao je on u razgovoru za Vijesti.ba.

A. Dedić

(Vijesti.ba)

Izdvajamo