27.12.2023 / 18:27 BiH - Premijer TK

Halilagić: Putna deblokada TK je imperativ svih nas

Halilagić: Putna deblokada TK je imperativ svih nas
Foto: Vijesti.ba
Iza Vlade Tuzlanskog kantona je teška godina koju su obilježili kompleksni i tragični događaji.

Trostruko ubistvo u Gradačcu, pucnjava u Osnovnoj školi u Lukavcu, te problemi na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, i Međunarodnom aerodromu Tuzla, značajno su poremetili plan rada Vlade TK.

Premijer Irfan Halilagić kaže da su ova tri događaja oduzela mnogo energije svim članovima vlade, ali je fokus na ključnim segmentima razvoja ipak ostao.

„Mi smo uspjeli završiti pripremu za velike infrastrukturne projekte koji će se raditi naredne godine. To je Kampus Univerziteta u Tuzli, zgrada Vlade TK, početak izgradnje zgrade Općinskog suda u Lukavcu, početak izgradnje Policijske uprave u Živinicama. Tu su i drugi projekti koje smo radili. Godinu mogu okarakrterisati kao uspješnu unatoč svemu što se dešavalo“, kazao je Halilagić.

Putna deblokata kao imperativ

Vlada Tuzlanskog kantona namjerava poslije Nove godine sa višim nivoima vlasti aktuelizirati tri velika problema koja se tiču ovog kantona, najavio je danas kantonalni premijer.

Tri teme koje su u fokusu su status UKC-a Tuzla, putna deblokada TK i problemi vezani za energetski sektor, odnosno, Termoelektranu Tuzla. Posebno je aktuelan problem vezan sa saobraćajnu blokadu ovog kantona.

"Nismo daleko odmakli. Ne znam i ne vidim više koji je način komunikacije da mi privolimo više organe vlasti, konkretno, federalni nivo vlasti da posveti više pažnje TK"- kazao je Halilagić. On se osvrnuo na posljednje izjave federalnog premijera vezane za izgradnju Bloka 7 i izvjesnosti da od njega nema ništa. Podsjećamo, Nermin Nikšić na Dan rudara potvrdio je da od izgradnje Bloka 7 Termoelektrane nema ništa.

"Mi ćemo na tome raditi. Mora se naći alternativa i više se posvetiti obnovljivim izvorima energije. Fokus rada Vlade TK naredne godine ćemo usmjeriti prema takvim vrstama projekta"- izjavio je premijer.

Stranačke nesuglasice i loša komunikacija

Evidentno je da komunikacija između Vlade FBiH koju predvodi SDP i Vlade TK koju vodi SDA, nije za pohvaliti. Kako je i sam premijer potvrdio, komunikacije je vrlo malo.

"Nijedan službeni sastanak nije održan na neku temu kada govorimo o nivou premijera. Bilo je pojedinačno sa nekim ministrima. Mislim da ta potrebna komunikacija, ako govorimo o realizaciji bilo kakvih projekata, trenutno ne postoji. Posebno oko UKC nema nikakve komunikacije"- ističe Halilagić.

Halilagić je dodao da je potrebna politička komunikacija koja će se supropstaviti trendovima koji idu na štetu ovog kantona. Očigledno je, tvrdi premijer, da je TK postao žrtva pristupa koji nije dobar za ovaj kanton.

"Mi stalno pričamo kako smo najmnogoljudniji kanton, kako naša privreda najviše daje, a pri tome imamo negativan efekat. Tuzlanski kanton je po razvoju šesti od deset kantona. Ta priča ne treba više biti fokus nas koji dolazimo iz ovog kantona. Onoliko koliko uplaćujemo, ne vraća se ni izbliza građanima TK. Mislim da moramo naopačke okrenuti pristup i politike prema federalnom nivou", zaključio je premijer Halilagić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo