27.12.2023 / 10:25 Zanimljivosti - Famozni brak

Objavljen vjenčani list Tita i Jovanke, svi su primijetili jedan pogrešan detalj

Objavljen vjenčani list Tita i Jovanke, svi su primijetili jedan pogrešan detalj
Foto: Vijesti.ba/Ilustracija

Prije više od 70 godina, tačnije 15. aprila 1952. godine, sklopljen je brak između Josipa Broza Tita i Jovanke Budisavljević.

Internetom posljednjih dana kruži fotografija vjenčanog lista ovog famoznog para, koja otkriva nekoliko zanimljivih detalja - uz jedan pogrešan.

Vjenčanje je bilo tajno i u to vrijeme je za njega znalo malo ljudi. Održano je u Titovoj vili koja se nalazila između Šarengrada, Bapske i Iloka.

Tito je u trenutku ulaska u brak imao 60 godina, a Jovanka 28, što znači da je on imao 32 godine kada se ona rodila. Dokument otkriva da su mladenci stanovali u istoj ulici. U oči upada i što u polju za zanimanje kod Tita ne piše ništa, dok je za Jovanku navedeno „kapetan, službenik“.

Zanimljivo je da je u vjenčanom listu pogrešno zaveden datum Titovog rođenja. Tamo piše da je rođen 25. maja 1892. godine, a zapravo je stvarni datum njegovog rođenja 7. maj iste godine.

Titov kum na vjenčanju bio je Aleksandar Ranković, tadašnji Ministar unutrašnjih poslova Jugoslavije.

Postoje špekulacije da je Jovanka u Titov život ušla zahvaljujući državnom osiguranju, jer su njegovi najbliži saradnici željeli da se skrasi i manje upušta u tajne avanture s pripadnicama ljepšeg spola.

Par je bio u braku do Titove smrti 1980. godine, iako su postojale naznake da tokom sedamdesetih nisu bili u najboljim odnosima.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo