14.12.2023 / 21:33 BiH - Šef delegacije EU

Sattler o opasnosti od Rusije: Moramo biti oprezni i ovdje u BiH

Sattler o opasnosti od Rusije: Moramo biti oprezni i ovdje u BiH
Vidimo da su bliske veze rukovodstva Republike Srpske i Rusije. I ovo svakako nije trenutak da se intenziviraju odnosi sa Rusijom imajući u vidu sve ono što su pokazali protekle godine, odnosno agresiju koja je u suprotnosti sa svim društvenim normama.

- Trenutak je da se minimiziraju kontakti i da se bude uz EU, izjavio je Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, gostujući u emisiji Rezime FTV-a.

„Mi od naših partnera koji žele da postanu članica očekujemo da su s nama saglasni vezano za sankcije, vanjsku politiku. Sve je veća stopa usklađenosti BiH sa sankcijama i vanjskom politikom i ohrabrujemo lidere da nastave na tom putu“, kazao je Sattler.

O ruskom utjecaju i koliko on može biti destabilizirajući faktor u BiH, kaže:

„24. februara prošle godine, ono čemu smo svi svjedočili nije bio samo napad na nezavisnu, suverenu zemlju, sa 40 miliona stanovnika. To je napad na naš način življenja, suživota i mirnog rješavanja problema. Svakako to jeste prijetnja. Ovakvo ponašanje Rusije je prijetnja svakoj zemlji pogotovo zemljama susjedstva i svi moramo biti na oprezu, uključujući i ovdje u BiH. Mi smo sa svoje strane odmah povećali prisustvo snaga EUFOR-a, pružili smo podršku OSBiH. EU u posljednje dvije godine je izdvojila 20 miliona eura za modernizaciju OSBiH. Itekako ima razloga za oprez, vidimo jako puno lažnih vijesti, dezinformacija koje kruže i dolaze iz same Rusije“, pojasnio je.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo