12.12.2023 / 14:00 BiH - 32. sjednica

Odluke VMBiH: Saradnja s Frontexom, nagrada Muzaferiji, zagađenje zraka...

Odluke VMBiH: Saradnja s Frontexom, nagrada Muzaferiji, zagađenje zraka...
Foto: Vijesti.ba

Vijeće ministara BiH utvrdilo je u novom tekstu Prijedlog osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Evropske unije (EU) o operativnim aktivnostima koje provodi Agencija za Evropsku graničnu i obalnu stražu u BiH (Frontex), u cilju bolje kontrole nezakonitih migracija.

Na ovaj način želi se uspostaviti pravni okvir za operativne aktivnosti koje bi Frontex izvodio na teritoriju BiH te definirati modaliteti operativne saradnje država članica EU i nadležnih vlasti u BiH.

Izaslanstvo BiH će tokom pregovora voditi računa o zvaničnim nazivima institucija BiH radi njihovog tačnog definiranja u tekstu Sporazuma. Prijedlog osnova bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar sigurnosti.

ODLUKA O CARINSKOJ TARIFI

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o utvrđivanju Carinske tarife za 2024. godinu, usklađene s Hamoniziranim sistemom i Kombiniranom nomenklaturom Evropske unije.

Donošenje ove odluke omogućit će uspješnije obavljanje vanjskotrgovinskih poslova između privrednih subjekata u BiH i privrednih subjekata u zemljama potpisnicama CEFTA sporazuma, odnosno državama članicama Europske unije te svim drugim zemljama s kojima je BiH zaključila sporazum o slobodnoj trgovini.

DRŽAVNA NAGRADA ZA SPORT DODIJELJENA ELVEDINI MUZAFERIJI

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, jednoglasno je donijelo Odluku o dodjeli Državne nagrade za sport Bosne i Hercegovine 2023. godine.

Državna nagrada za sport, u vrijednosti 10.000 KM, dodijeljena je skijašici Elvedini Muzaferiji, kao najveće priznanje Bosne i Hercegovine zа izniman doprinos razvoju sporta i afirmaciji BiH.

Među sportskim uspjesima Muzaferije su drugo mjesto u disciplini spust - Crans Montana (Švicarska) u utrci FIS Evropa Kupa, čime je 18. 2. 2023. godine osvojila prvo odličje za BiH na međunarodnom skijaškom takmičenju te ispunjena A olimpijska norma za nastup na Zimskim olimpijskim igrama „Milano - Cortina 2026“.

Elvedina Muzaferija je državna prvakinja u svim uzrasnim kategorijama, s najboljim ostvarenim internacionalnim rezultatima i prva skijašica u historiji BiH koja je osvojila bodove u Svjetskom kupu.

PODRŠKA SPORTU: NOVČANE NAGRADE ZASLUŽNIM I VRHUNSKIM SPORTISTIMA

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o visini jednokratne novčane nagrade za zaslužnog sportaša Bosne i Hercegovine i vrhunskog sportiste međunarodnog razreda za 2023. godinu, koju je predložilo Ministarstvo civilnih poslova.

Novčana nagrada zaslužnim sportistima BiH u 2023. godini utvrđena je u jednokratnom iznosu od 1.700 do 3.150 KM za 11 sportaša i sportašica koji su ispunili uslove za odlazak u penziju. 

Jednokratna novčana nagrada za vrhunske sportiste međunarodnog razreda dodjeljuje se za ispunjenu "A" normu ili ostvaren plasman za sudjelovanje na Olimpijskim igrama / Paraolimpijskim igrama / Specijalnoj olimpijadi / svjetskom prvenstvu.

Ova nagrada u 2023. godini dodijeljena je za 33 vrhunska sportiste u BiH, a visina je utvrđena na temelju postignutih rezultata na takmičenjima i kreće se od 2.000 do 2.300 KM.

ODLUKA O KUPOVINI OBJEKTA ZA SMJEŠTAJ DKP-A BIH U PODGORICI

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o kupovinu objekta za smještaj diplomatsko-konzularnog predstavništva Bosne i Hercegovine u Podgorici, nakon što je usvojilo Informaciju o provedenim procedurama i realiziranim zadacima Komisije za kupovinu objekta, s Prijedlogom najpovoljnije ponude.

Radi se o kupovini objekta na adresi IX. Crnogorske brigade 140, Podgorica, Crna Gora, po cijeni od 750.000 eura.

Za potpisivanje ugovora o kupoprodaji zadužen je Branimir Jukić, ambasador BiH u Crnoj Gori.

Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo financija i trezora dužni su okončati sve potrebne aktivnosti na kupovini i uknjižbi ove nekretnine u vlasništvo Bosne i Hercegovine.

UNAPRIJEDITI SARADNJU U PODRUČJU MLADIH IZMEĐU BiH I TURSKE

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog memoranduma o razumijevanju i saradnji u području mladih između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske s Prijedlogom osnova za njegovo zaključivanje, koje će uputiti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložena je ministrica civilnih poslova.

Zaključivanje ovog memoranduma doprinijet će unapređenju sveukupnih bilateralnih odnosa, posebice u oblasti mladih, na temelju jednakosti i uzajamne koristi te potaknuti razvitak odnosa između institucija BiH i Turske nadležnih za oblast mladih.

INICIJATIVA ZA SMANJENJE ZAGAĐENJA ZRAKA U TUZLANSKOM KANTONU

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, prihvatilo je Inicijativu i odredilo izaslanstvo za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu (Energetska učinkovitost javnih zgrada u Tuzlanskom kantonu) između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj, vrijedan osam miliona eura.

Projekt se odnosi na povećanje energetske efikasnosti javnih zgrada na području Tuzlanskog kantona, koje bi imalo značajan uticaj na rješavanje problema zagađenja zraka i smanjenje emisije stakleničkih plinova.

Zajam je alociran na Federaciju BiH, a krajnji dužnik je Tuzlanski kanton. Rok otplate zajma je 15 godina, uključujući tri godine grejs razdoblja.

BiH I ITALIJA JAČAJU EKONOMSKU SARADNJU

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Italije o ekonomskoj saradnji, nakon što je usvojeno Izvješće o pregovorima za njegovo zaključivanje.

Zaključivanjem ovog sporazuma kreira se pravni okvir za institucionalnu suradnju dviju država radi promoviranja, širenja i diverzifikacije obostrano korisne ekonomske suradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

Prijedlog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, uz prijedlog da za potpisnika uime Bosne i Hercegovine ovlasti ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

RATIFIKACIJA TRI SPORAZUMA

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i uputit će Predsjedništvu BiH Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o financiranju Godišnjeg akcijskog plana za Bosnu i Hercegovinu za 2022. godinu između Europske unije, koju predstavlja Europska komisija, i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Direkcija za europske integracije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Riječ je o sporazumu, potpisanom 19. septembra 2023. godine u Sarajevu, vrijednom 45.500.000,00 eura, koji u cijelosti financira Europska unija sukladno odredbama ranije zaključenog Okvirnog sporazuma između Europske komisije i BiH o aranžmanima zа implementaciju financijske pomoći EU-a Bosni i Hercegovini u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III) za razdoblje 2021. – 2027. godine.

Evropska unija Godišnjim akcijskim planom zа 2022. godinu pruža potporu korisnicima IPA-e III u BiH za implementaciju i unaprjeđenje reformskih strategija u oblasti pravosuđa, javne uprave, javnih financija, evropskih integracija, klimatskih promjena te zapošljavanja i socijalne zaštite.

Istodobno je utvrđen i bit će dostavljen Predsjedništvu BiH Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o financiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina - Srbija za periodu 2021. - 2027. godine između Europske unije, Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije, nakon njegovog potpisivanja.

Ovim sporazumom je utvrđeno financiranje prekograničnog programa aktivnosti suradnje Bosna i Hercegovina – Srbija 2021. - 2027. godina, ukupne vrijednosti 16.223.529,42 eura, od čega se očekuje maksimalan doprinos EU-a u iznosu od 14 miliona eura.

Program prekogranične saradnje ima za cilj unaprjeđenje dobrosusjedskih odnosa, njegovanje integracije u EU i promoviranje društveno-ekonomskog razvoja kroz zajedničke lokalne i regionalne inicijative, dajući doprinos jačanju međusobne saradnje i unaprjeđenju sigurnosti.

Na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova utvrđen je Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o financiranju Programa aktivnosti prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora za razdoblje 2021. - 2027. godine između Evropske unije, koju predstavlja Europska komisija, Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Direkcija za europske integracije Vijeća ministara BiH, i Vlade Crne Gore, koju predstavlja Ured za europske integracije, koji će biti dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru ratifikacije.

Za ovaj program prekogranične suradnje, koji će se provoditi u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći 2021. - 2027. (IPA III), predviđena su IPA sredstva u maksimalnom iznosu od 8.400.000 eura, a ukupni troškovi procijenjeni su na 9.734.117,64 eura.

Cilj programa je promicanje dobrosusjedskih odnosa, poticanje integracije u Europsku uniju i unaprjeđenje društveno-privredne razvoja putem zajedničke lokalne i regionalne inicijative.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo