14.11.2023 / 16:18 Svijet - Ministarstvo financija SAD

SAD proglasila vođu Islamskog džihada globalnim teroristom i uvela sankcije liderima Hamasa

SAD proglasila vođu Islamskog džihada globalnim teroristom i uvela sankcije liderima Hamasa
Foto: BBC

Američki State Department je označio Akrama al-Ajourija, vođu militantnog krila Palestinskog islamskog džihada, kao posebno označenog globalnog teroristu, piše CNN.

Dok je Ministarstvo financija SAD-a uvelo sankcije „ključnim zvaničnicima Hamasa i mehanizmima kojima Iran pruža podršku Hamas i palestinski islamski džihad (PIJ).”

Pomenute akcije posljednje su kaznene mjere poduzete kao odgovor na napad Hamasa na Izrael 7. oktobra, a i imenovanje i sankcije imaju za cilj ometanje pristupa pojedincima i organizacijama resursima i finansiranju.

Al-Ajouri je također zamjenik generalnog sekretara PIJ-a, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken u saopćenju. U zasebnom saopćenju američkog ministarstva finansija navodi se da je on "koordinirao obuku i operacije regrutacije militanata za PIJ u Gazi, Siriji, Sudanu, Libanu i Jemenu".

U međuvremenu, Ministarstvo financija uvelo je sankcije Mahmoudu Khaledu Zahharu, “višem članu i suosnivaču Hamasa koji je blisko sarađivao sa posebno određenim globalnim teroristom (SDGT) i vođom Hamasa Ismailom Haniyehom”.

“Zahhar je javno govorio u ime Hamasa, uključujući u formalnim intervjuima, kako bi zaprijetio nasiljem nad jevrejskim civilima i naglasio svoju posvećenost uništenju Izraela”, navodi se u priopćenju Ministarstva financija. “Kao predstavnik Hamasa, Zahhar je također priznao i zahvalio Iranu na podršci Hamasu.”

Druga osoba, Mu'ad Ibrahim Muhammed Rašid al-Atili, kažnjen je u "jer je djelovao ili navodno djelovao za ili u ime, direktno ili indirektno, Hamas".

Trezor je također uveo sankcije predstavniku PIJ-a u Iranu Naseru Abu Sharifu, Fondaciji Muhjat AlQuds — „organizaciji koju vodi PIJ, a koju finansira Iran, čija je primarna misija da pruži finansijsku podršku porodicama boraca i zatvorenika PIJ-a“ — i vođi fondacije, Jamil Yusuf Ahmad 'Aliyan.

Ministarstvo financija također je sankcioniralo mjenjačnicu sa sjedištem u Libanu Nabil Chouman & Co, za koju kaže da Hamas koristi za prijenos novca iz Irana u Gazu, kao i njenog osnivača Nabila Khaleda Halila Choumana, njegovog sina Khaleda Choumana i još jednog mjenjača sa sjedištem u Libanu Reda Ali Khamis.

“Više godina, kompanija je služila kao kanal za prijenos sredstava Hamasu, prenoseći desetine miliona dolara terorističkoj organizaciji”, saopštilo je Ministarstvo finansija.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo