22°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 22°C

13.11.2023 / 10:05 Svijet - Uttarkashi

Spasioci se bore da dođu do 40 radnika zarobljenih u urušavanju himalajskog tunela

Spasioci se bore da dođu do 40 radnika zarobljenih u urušavanju himalajskog tunela
Foto: X

Na sjeveru Indije u toku su veliki napori za spašavanje desetina radnika zarobljenih nakon što se u nedjelju srušio planinski tunel u izgradnji, ostavljajući ih zatvorene iza hrpe ruševina s malo kisika i vode.

Čak 40 muškaraca radilo je u tunelu, u sklopu ambicioznog projekta himalajskog autoputa u gradu Uttarkashi, kada je dio prolaza koji vodi do ulaza popustio, saopćile su vlasti.

“U kontaktu smo sa muškarcima unutra. Svi su dobro i mi sa njima komuniciramo”, rekao je. "Svi radimo naporno da ih sve izvučemo", rekao je u ponedjeljak za CNN upravnik policije Utarkashi Arpan Yaduvanshi.

Spasioci su dostavili kisik i vodu kroz ruševine, dodao je Yaduvanshi.

Fotografije i video s lica mjesta prikazuju veliku mašinu koja iskopava ostatke iz mračnog tunela dok se desetine spasilaca okupljaju pored ulaza. Državni i nacionalni službenici za katastrofe okupili su se da pomognu u operaciji, zajedno sa lokalnim policijskim službenicima.

Službenik kruga Uttarkashi Anuj Kumar rekao je da su radnici uklonili oko 20 metara krhotina i da imaju još 40 metara do kraja.

Tunel je dio projekta Char Dham Highway indijskog premijera Narendre Modija, višemilionskog infrastrukturnog plana za poboljšanje povezanosti u državi Uttarakhand i bolji pristup važnim lokacijama hodočašća.

Kolaps u nedjelju nije prva građevinska katastrofa posljednjih mjeseci koja je dospjela na naslovnice u Indiji, zemlji koja ubrzano transformira svoju infrastrukturu i troši milijarde na nadogradnju svoje transportne mreže.

U avgustu je više od deset radnika poginulo nakon što se urušio most u izgradnji u severoistočnoj državi Mizoram.

U junu se betonski most sa četiri trake koji se gradio preko rijeke Gang u istočnoj državi Bihar srušio po drugi put u nešto više od godinu dana, što je dovelo do pitanja o kvalitetu njegove izgradnje.

Prošlog oktobra, nedavno popravljen viseći most je popustio u gradu Morbi u Gudžaratu, pri čemu je poginulo 135 ljudi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo