12.11.2023 / 09:56 Svijet - IDF

Izrael: Otvoren je koridor za evakuaciju bolnice Al-Shifa

Izrael: Otvoren je koridor za evakuaciju bolnice Al-Shifa
Foto: BBC

Otvara se koridor za evakuaciju od bolnice Al-Shifa do glavnog puta u Gazi prema jugu, objavio je glasnogovornik izraelske vojske.

U postu na X (bivši Twitter), Avichay Adraee kaže da je ruta dostupna od bolnice preko ulice Al-Wahda do puta Salah Al-Din.

Objava ponovo potiče ljude da se presele na jug Pojasa Gaze i potvrđuje još jednu privremenu pauzu u borbama oko Jabalije od 10:00 do 14:00, po lokalnom vremenu, prenosi BBC.

Glasnogovornica izraelske vojske ranije je rekla za BBC da su izraelske snage "u kontaktu" sa osobljem u Al-Šifi i ponovila da ne pucaju na bolnicu.

„Želio bih da pojasnim da ID ne gađa bolnicu Al-Shifa. Mi odgovaramo na vatru koju Hamas pokreće u blizini bolnice, što mislim da samo simbolizira zanemarivanje koje Hamas svakako ima prema bolnicama i drugim civilnim područjima “, rekla je Libby Weiss.

Ali mi smo u kontaktu sa osobljem bolnice Al-Shifa i pomoći ćemo u evakuaciji te bolnice kao što smo već učinili s bolnicama Nasser i Rantisi.

WHO je izrazio "ozbiljnu zabrinutost" za sigurnost tamošnjeg osoblja i pacijenata koji su zarobljeni u borbama, uključujući "bebe na aparatima za održavanje života i raseljene osobe koje su ostale u bolnici".

U svom postu na društvenim mrežama WHO je pozvao na "trenutni prekid vatre u Gazi kao jedini način da se spasu životi i smanji užasan nivo patnje".

Također se poziva na više "održivih, urednijih, nesmetanih i sigurnih medicinskih evakuacija" kritično povrijeđenih i bolesnih pacijenata u Egipat preko prelaza Rafah.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo